Joshua 1920X1080

Senioren

Naast clubactiviteiten als trainen en vrij spelen kunnen senioren, iedereen van 17 jaar en ouder, meedoen aan verschillende soorten toernooien op de vereniging én daarbuiten. Gedurende het hele jaar, in de zomer- en wintermaanden is er een uitgebreid aanbod van toernooien. Het maakt niet uit of je pas net begonnen bent of al langer speelt; iedereen kan meedoen. Wat maakt toernooien spelen nou zo leuk? 

Tennis is leuker als je wedstrijden speelt

Wedstrijden spelen daagt uit en motiveert. Je verlegt je grenzen en verbetert jezelf keer op keer. Hierdoor word je steeds beter en krijg je meer plezier in de sport. Naast de ontwikkeling van je spel- en tennisvaardigheden is de sociale binding een enorme kracht van het spelen van een toernooien. Je leert eenvoudig nieuwe mensen kennen, het is gezellig en je komt veel op andere plekken. Jaarlijks doen er zo'n 150.000 tennissers mee aan één of meerdere toernooien, want er is altijd wel een toernooi bij jou in de buurt. Doe je ook mee? 

Toernooien spelen waar en wanneer je dat wilt

Er zijn verschillende soorten toernooien. Hieronder vind je een overzicht van alle soorten   

Dagtoernooien

De naam zegt het al. Een open toernooi van één dag. Dit kan een willekeurige dag in de week zijn. Tijdens een dagtoernooi speel je meerdere wedstrijden op één dag. Daarnaast is een dagtoernooi makkelijk planbaar in de agenda. Er zijn ook verenigingen die open dagtoernooien organiseren voor specifieke doelgroepen, zoals starters, rolstoeltennissers of junioren. 

Weekendtoernooien

Deze open toernooien worden in het weekend georganiseerd, dus op vrijdag, zaterdag en/of zondag. Tijdens deze toernooien speel je meerdere wedstrijden tegen spelers van andere verenigingen. Ben je doordeweeks vaak druk en vind je een weektoernooi te lang? Doe dan mee aan een weekendtoernooi. 

Weektoernooien

Dit zijn de traditionele open toernooien. Ze starten vaak met een voorweekend op zaterdag en zondag en eindigen precies een week later met finales op zondag. Alle open weekend- en weektoernooien die van week 1 tot en met week 35 georganiseerd worden, behoren tot het TennisDirect toernooicircuit. Dit houdt in dat je voor iedere wedstrijd die je speelt punten krijgt. Hoe meer punten je scoort, hoe hoger je positie op de ranglijst en des te groter de kans is dat je wordt uitgenodigd voor de TennisDirect Masters, het eindtoernooi

Starterstoernooien 

Zoals de naam al zegt, dit zijn open toernooien speciaal voor startende tennissers, met een speelsterkte 8 of 9. Tijdens deze recreatieve toernooien kun je op een laagdrempelige manier kennis maken met het spelen van wedstrijden, maar de gezelligheid staat voorop. 

Teamtoernooien

Een toernooi spelen is nog leuker als je dat samen doet. Bij een teamtoernooi speel je als teams tegen elkaar. Als voorbereiding op de competitie is een teamtoernooi bij uitstek geschikt om elkaar en elkaars tennisspel te leren kennen en het is nog gezellig ook, want je kunt bij elkaars wedstrijden kijken en elkaar aanmoedigen.  

Senior Plus toernooien

Dit zijn recreatieve toernooien speciaal voor actieve tennissers van 50 jaar of ouder die vooral voor de gezelligheid tegen tennissers van andere verenigingen willen spelen. Gedurende één dag spelen deelnemers 3 of 4 dubbelwedstrijden tegen elkaar waarbij het vooral gaat om het plezier en de gezelligheid. 

Kampioenschappen

Er worden op zowel verenigingsniveau als op landelijk niveau diverse kampioenschappen georganiseerd. Naast dat je op jouw vereniging, op je eigen niveau mee kan doen aan de clubkampioenschappen, organiseert de KNLTB een aantal kampioenschappen voor de beste tennissers van Nederland.  

Nationale Ranglijsttoernooien

De subtop van Nederland, spelers met speelsterkte 1-4, kunnen zich inschrijven voor de Nationale Ranglijsttoernooien (NRT's). Tijdens deze toernooien kunnen spelers zich op nationaal niveau meten met andere tennissers van hetzelfde niveau en speelsterkte. Tegelijkertijd kunnen ze punten verzamelen voor de nationale KNLTB-ranglijst 

Rolstoelranglijsttoernooien

De KNLTB organiseert gedurende het jaar een aantal rolstoeltennisranglijsttoernooien. Rolstoeltennisranglijsttoernooien zijn toernooien waarbij de deelnemers punten kunnen verdienen voor de KNLTB Rolstoeltennisranglijst. Je kunt je inschrijven in verschillende categorieën dus ook als beginnende rolstoeltennisser kun je bij deze toernooien wedstrijdervaring opdoen.

Internationale toernooien

Spelers die al enige tijd op hoog nationaal niveau tennissen en graag meer uitdaging willen, kunnen internationale toernooien spelen. Op deze manier kunnen ze wedstrijdervaring opdoen en tegelijkertijd punten verdienen voor de internationale ranglijst. Deze toernooien vallen onder de verantwoordelijkheid van de International Tennis Federation. In Nederland worden er verschillende internationale toernooien georganiseerd.  

Doe je ook mee?

Wil je graag aan één van bovenstaande toernooien meedoen? Bekijk dan de toernooikalenders om erachter te komen aan welk toernooi jij in jouw buurt mee kan doen.  

Daarnaast kan je het actuele aanbod van open toernooien en NRTaltijd vinden op MijnKNLTB onder toernooien. Het is makkelijk om hiervoor de uitgebreide zoekfunctie te gebruiken om alle toernooien, geschikt voor jouw speelsterkte en in jouw omgeving te selecteren. Je kan je op MijnKNLTB dan ook gelijk voor deze toernooien inschrijven.  

Ben je nieuwsgierig aan welke toernooien je op jouw vereniging kan meedoen? Informeer dan bij de Verenigingstoernooileider (VTL), de persoon die verantwoordelijk is voor de organisatie van één of meerdere toernooien op jouw vereniging, naar het toernooiaanbod van de club en verenigingen bij jouw in de buurt.