Junioren jongens en meisje

Open junioren toernooien

Ben je tussen de 10 en 17 jaar oud en vind jij tennis het leukste wat er is? Dan moet je zeker meedoen aan één of meerdere van de ruim 300 open junioren toernooien die door heel Nederland georganiseerd worden. Het maakt niet uit of je al lang tennist of net begonnen bent; de open junioren toernooien zijn er voor iedereen!

Gezellig en beter leren tennissen

In de weken dat er geen competitie is, organiseren veel KNLTB-verenigingen een open junioren toernooi. Tijdens een open junioren toernooi ontmoet je jeugdspelers van andere verenigingen. Dit is niet alleen heel gezellig, maar je leert er ook nog eens beter van tennissen. Een open junioren toernooi kan een dag, een paar dagen (bijvoorbeeld een weekend) of een week duren. 

Verschillende leeftijdscategorieën

Bij een open junioren toernooi kan je je inschrijven voor de leeftijdscategorieën 11 t/m 12 jaar, 11 t/m 14 jaar en 13 t/m 17 jaar. Bij sommige open junioren toernooien maakt een Tenniskids Groen toernooitje ook onderdeel uit van het toernooi. Een Tenniskids Groen toernooitje is voor kinderen van 10 t/m 12 jaar oud  

Leeftijdsdispensatie 
Voor talentvolle kinderen die graag toernooien in een hogere leeftijdscategorie willen spelen dan de categorie waar ze officieel in thuis horen, is het mogelijk om leeftijdsdispensatie aan te vragen. Dit geldt ook voor kinderen die in Tenniskids spelen en meer uitdaging zoeken door middel van het spelen een open junioren toernooi, maar waarvan hun leeftijd het niet toestaat. Kinderen die leeftijdsdispensatie krijgen zijn verplicht om het gehele jaar in de betreffende leeftijdscategorie deel te nemen. Zij kunnen zich dus niet meer inschrijven voor hun oorspronkelijke leeftijdscategorie. De tennisleraar kan voor jou leeftijdsdispensatie aanvragen via het online formulier. Let op: het is alleen mogelijk om leeftijdsdispensatie aan te vragen voor een hogere leeftijdscategorie.  

Toernooien spelen waar en wanneer je dat wilt

Een groot voordeel van het spelen van toernooien is, is dat je zelf bepaalt waar en wanneer je een toernooi speelt. De open junioren toernooien vinden namelijk op verschillende momenten en op veel verschillende locaties in het land plaats.   

Wedstrijden en onderdelen

Als je meedoet een aan open junioren toernooi speel je één of meerdere wedstrijden. Hoeveel wedstrijden je speelt is afhankelijk van of je wint of verliest, maar ook voor welke opzet de toernooiorganisatie heeft gekozen. Zo kan er bijvoorbeeld in poules gespeeld worden of via een afvalschema. De wedstrijden die je speelt tellen mee voor je rating 

Je kan ervoor kiezen om je in te schrijven voor een enkelspelonderdeel, maar vind je het gezelliger om samen met iemand te spelen dan schrijf je je in voor een dubbelspelonderdeel (dubbel of mix). Je kunt je meestal voor maximaal twee onderdelen inschrijven.  

Telling

Tijdens het spelen van een open junioren toernooi gelden de algemene tennisspelregelsDaarnaast geldt onderstaande telling: 

  • Je speelt 2 sets om 6 gewonnen games met een verschil van 2 games (bijvoorbeeld 6-4 of 7-5). Een game win je door 4 punten te winnen. De puntentelling gaat als volgt: 15 - 30 - 40 - game. Er is een verschil van twee nodig om de game te winnen 
  • Bij 6-6 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten)

- De speler die aan de beurt is om te serveren, serveert vanaf rechts voor het eerste punt. De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor  het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt.  

- Iedere speler serveert daarna steeds voor twee punten. Eerst vanaf links en daarna vanaf rechts.  

- Er is een normale telling (1, 2, 3). Degene die het eerst 7 punten haalt, met een verschil van twee punten, wint de tiebreak. De set is dan gewonnen met 7-6Na iedere 6 punten in de tiebreak moeten de spelers wisselen van speelhelft.  

  • In de enkel en dubbel wordt bij 1-1 in sets een beslissende wedstrijdtiebreak tot 10 punten (met een verschil van 2 punten) gespeeld. 

Jeugd Circuit & Masters

De open junioren toernooien die van week 1 t/m week 35 georganiseerd worden behoren tot het Jeugd toernooicircuit. Er wordt per provincie een toernooicircuit gespeeld. Dit houdt in dat je voor iedere wedstrijd die je speelt punten krijgt. Hoe meer punten je scoort, hoe hoger je positie op de ranglijst van die provincie. Hoe hoger je positie op de ranglijst, des te groter is de kans dat je wordt uitgenodigd voor de Jeugd Masters, het eindtoernooi van het circuit. Ben je nieuwsgierig welke toernooien er in jouw buurt worden georganiseerd die meetellen voor het toernooicircuit? Check dan de toernooikalender van jouw provincie! 

Doe je ook mee?

Wil jij een open junioren toernooi spelen en zo nóg meer plezier in tennissen krijgen? Bekijk dan de toernooikalender om er achter te komen aan welk toernooi jij mee kan doen bij jouw in de buurt. Informeer ook eens bij de tennisleraar of jeugdcommissie van jouw tennisvereniging. Zij kunnen je vaak ook vertellen of er nog leuke toernooien in de omgeving georganiseerd worden. 

Inschrijven

Het actuele aanbod van open junioren toernooien vind je op MijnKNLTBHet is makkelijk om hiervoor de uitgebreide zoekfunctie te gebruiken om alle toernooien, geschikt voor jouw leeftijd en in jouw omgeving, te selecteren. Je kan je op MijnKNLTB dan ook gelijk voor deze toernooien inschrijven.  Als je je hebt ingeschreven voor een toernooi hoor je een aantal dagen voor aanvang van het toernooi wanneer je eerste wedstrijd gepland staat en wie de tegenstander is. 

Is het de eerste keer dat je je wil inschrijven voor een toernooi via MijnKNLTB? Voordat je gebruik kan maken van deze website moet je eenmalig een account aanmaken. Bekijk hier de uitleg voordat je aan de slag gaat. Heb je problemen met het aanmaken van een account, omdat je gegevens niet kloppen? Neem dan contact op met de ledenadministrateur van jouw vereniging zodat hij je gegevens kan wijzigen in de ledenadministratie.  

Toernooireglement

Voor elk toernooi worden toernooibepalingen gemaakt door de toernooiorganisatie. In de toernooibepalingen kun je meer informatie over het toernooi lezen, bijvoorbeeld welke onderdelen er worden aangeboden en hoe lang je van tevoren aanwezig moet zijn voor een wedstrijd. De toernooibepalingen vind je bij het betreffende toernooi onder ‘Reglement’ op MijnKNLTBDaarnaast is op alle open junioren toernooien die in Nederland gespeeld worden het KNLTB Toernooireglement van toepassing. Dit reglement wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld.