Banner Debby Rolstoeltennis Zonder Quote

Rolstoeltennis

In Nederland kun je bij maar liefst 60 tennisverenigingen rolstoeltennissen. Rolstoeltennis is uitermate geschikt voor mensen die als gevolg van een beperking of een blessure niet meer in staat zijn om staand te tennissen. Rolstoeltennis zorgt voor een gezonde manier van bewegen, geeft je plezier en gezelligheid.  

Het leuke van rolstoeltennis is dat je behalve met je groepje rolstoeltennissers ook met je familie, vrienden en bekenden kunt tennissen. Daarnaast biedt het mogelijkheden om jezelf te verbeteren en uit te dagen, dit bewijzen de Nederlandse toprolstoeltennissers keer op keer. Zij behoren al jaren tot de wereldtop. Alle aspecten van het valide tennis komen ook bij rolstoeltennis aan bod. 

De sportrolstoel

Voor het beoefenen van de sport maken rolstoeltennissers gebruik van een sportrolstoel. Wat meteen opvalt aan deze stoel is de schuine stand van de wielen. Dit maakt de sportrolstoel veel wendbaarder dan de stoel die in het dagelijks leven wordt gebruikt.  Neem voor eventuele subsidiemogelijkheden voor aanschaf van een sportrolstoel contact op met je gemeente.  

Tennisrackets

Rolstoeltennissers gebruiken hetzelfde type tennisracket als tennissers, zij het soms een lichtere variant. De meeste spelers kiezen voor een kleinere grip, omdat ze tijdens het rijden zowel het racket als de hoepel vast moeten houden. 

Baansoorten

Tennis wordt gespeeld op verschillende ondergronden, variërend van gravel tot hardcourt. Rolstoeltennissers kunnen op bijna elke ondergrond spelen, maar komen het beste tot hun recht op gravel of hardcourt. Door verschil in weerstand speelt de ene ondergrond makkelijker dan de andere. Het is duidelijk dat een harde baan bijvoorbeeld hardcourt of gravel minder weerstand levert en dus comfortabeler rijdt dan een zachte baan zoals kunstgras. Rolstoeltennissers kunnen wel op kunstgras spelen, maar het is relatief zwaar met name vanwege het zand op de baan, hierdoor is deze baansoort voor met name jeugdspelers niet geschikt. 

Spelregels

Het rolstoeltennis bevat enkele aanvullende spelregels ten opzichte van het valide tennisspel. Het belangrijkste verschil met het valide tennis is dat de rolstoeltennisser de bal twee keer mag laten stuiten. 

Training

Bij een groot aantal KNLTB tennisverenigingen wordt rolstoeltennistrainingen aangeboden. Voor de centrale training en begeleiding van de Nederlandse top rolstoeltennissers heeft de KNLTB een bondscoach rolstoeltennis.

Competities en toernooien

Naast deelname aan rolstoeltennistoernooien kan de rolstoeltennisser ook samenspelen met een valide tennisser in reguliere competities en toernooien van de KNLTB.  

Jaarlijks worden in Nederland nationale en internationale rolstoeltennistoernooien georganiseerd. De toernooien die meetellen voor de KNLTB Rolstoeltennisranglijst worden de Rolstoeltennisranglijsttoernooien genoemd. Deze toernooien zijn bedoeld voor zowel de toptennissers als recreatieve tennissers. Ook worden er in Nederland internationale rolstoeltennistoernooien voor toptennissers georganiseerd, deze vind je terug op de evenementenkalender. 

Rolstoeltennis voor jeugd

Ook voor de jeugd heeft de KNLTB een aanbod voor het volgen van trainingen en het spelen van wedstrijden. Daarnaast worden jeugdspelers regelmatig uitgenodigd voor talentherkenningsdagen.  

Nieuwsbrief

Blijf via de KNLTB Rolstoeltennis nieuwsbrief op de hoogte van actueel nieuws, nieuwe initiatieven en activiteiten en aankomende toernooien en evenementen.