MF NJK 2022 16 en 18 op dinsdag 3 augustus 2022DSC08943

Ranglijsten

De KNLTB houdt voor diverse leeftijden en tennisdisciplines ranglijsten bij. In deze ranglijsten staan de beste spelers van Nederland. De plaats van een speler op de ranglijst wordt bepaald door zowel de positie op een internationale ranglijst (ITF/ATP/WTA) als de resultaten en ranglijstpunten die behaald worden tijdens verschillende (ranglijst)toernooien. 

De KNLTB kent vier nationale ranglijsten:  

KNLTB Ranglijst

Op de KNLTB Ranglijst staan de beste spelers, mannen en vrouwen, van Nederland. De plaats op de ranglijst wordt bepaald door zowel de positie op een internationale ranglijst als de resultaten en ranglijstpunten die behaald worden bij Nationale Ranglijsttoernooien of categorie 2 toernooien. 

Tennissers die tot de internationale top behoren (beste 200 WTA-ranglijst, beste 400 ATP-ranglijst), worden automatisch bovenaan de ranglijst geplaatst. Voor spelers die internationaal lager geklasseerd staan of alleen deelnemen aan Nationale Ranglijsttoernooien of categorie 2 toernooien, vindt de bepaling van de ranglijstpositie plaats op basis van de resultaten die behaald zijn tijdens de Nationale Ranglijsttoernooien, categorie 2 toernooien en een eventuele werelddranglijstpositie. 

KNLTB Juniorenranglijst

De beste junioren van Nederland staan op de KNLTB Juniorenranglijst. Door het spelen van Junioren Tour toernooien verdienen spelers punten voor de ranglijst.  

De ranglijst wordt opgebouwd aan de hand van punten die spelers kunnen verdienen door het spelen van Junioren Tour toernooien. Het totaal aantal punten is opgebouwd uit de zes beste enkelspelresultaten en de twee beste dubbelspelresultaten. De totale som van deze toernooien bepaalt de positie op de ranglijst.  

KNLTB Rolstoeltennisranglijst

De KNLTB Rolstoeltennisranglijst wordt samengesteld op basis van ranglijstpunten die spelers verdienen tijdens de  rolstoeltennisranglijsttoernooien. De resultaten behaald in deze toernooien zijn gedurende één jaar geldig voor de Rolstoeltennisranglijst. Het aantal bonuspunten wordt bij het opmaken van elke Rolstoeltennisranglijst opnieuw vastgesteld op basis van de actuele wereldranglijst. 

KNLTB Senioren Ranglijst

Vanaf december 2019 wordt er geen KNLTB Senioren Ranglijst meer gepubliceerd. De belangrijkste reden voor het stoppen met deze ranglijst is dat geen enkele ranglijst volledig inzicht zal brengen in welke speler op enig moment het beste is. Ook zijn de huidige selectiecriteria voor uitzending naar de ITF Seniors World Team Championships niet te vangen in een ranglijst. Daarnaast heeft de ranglijst op basis van punten geen toegevoegde waarde voor online publicatie, acceptatie en/of plaatsing voor de NKS 35+ indoor/outdoor. Wel is er vanaf juli 2020 een KNLTB Senioren Ranglijst op basis van rating, zie hiervoor de downloads onderaan deze pagina. Dit om het spelen van (internationale) Senior toernooien te stimuleren. 

Actuele ranglijsten

Alle actuele ranglijsten kan je terugvinden op MijnKNLTB onder 'Rankings'.