Jongen Ontvangt

Dagtoernooien

De naam zegt het al: een (open) toernooi van één dag. Dit kan een willekeurige dag in de week zijn. Een aantal jaar geleden waren er enkel traditionele weektoernooien, maar in 2018 zijn daar, naar aanleiding van een onderzoek onder toernooispelers, nieuwe toernooivormen, zoals een dag- en weekendtoernooi bij gekomen. Deze toernooien zijn korter en makkelijker planbaar in de agenda. 

Het voordeel van een open dagtoernooi is dat je van tevoren weet waar je aan toe bent: je bent één hele dag, middag of avond wedstrijden aan het spelen. Je kan er dus rekening mee houden in je agenda. Er zijn ook verenigingen die open dagtoernooien organiseren voor specifieke doelgroepen, zoals starters, rolstoeltennissers of junioren. Kortom, of je net pas begonnen bent of al een tijdje speelt; er is altijd wel een open dagtoernooi wat bij je past! 

Gezelligheid & plezier in de sport

In de weken dat er geen competitie is, organiseren veel KNLTB-verenigingen één of meerdere open dagtoernooien. Tijdens een open dagtoernooi speel je op één dag wedstrijden tegen spelers van andere verenigingen. Dat is niet alleen leuk en gezellig, je leert er ook nog eens beter van tennissen. Wedstrijden spelen daagt uit en motiveert. Je verlegt je grenzen en verbetert jezelf keer op keer. Hierdoor word je steeds beter en krijg je meer plezier in de sport. 

Wedstrijden en onderdelen

Als je meedoet een aan open dagtoernooi speel je meerdere wedstrijden in één of meerdere onderdelen, op speelsterkte en/ of op actuele rating. Hoeveel wedstrijden je speelt is afhankelijk van of je wint of verliest, maar ook voor welke opzet de toernooiorganisatie heeft gekozen. Tijdens een open dagtoernooi wordt er vaak gekozen voor het spelen in poules. Je speelt dan een wedstrijd tegen alle tegenstanders in de poule. De resultaten van de wedstrijden die je speelt tellen mee voor DSS (speelsterkte). 

Je kan ervoor kiezen om je in te schrijven voor een enkelspelonderdeel, maar vind je het gezelliger om samen met iemand te spelen dan schrijf je je in voor een dubbelspelonderdeel (dubbel of mix). 

Toernooien spelen waar en wanneer je dat wilt

Een groot voordeel van het spelen van dagtoernooien is, is dat je zelf bepaalt waar en wanneer je een toernooi speelt. Ze zijn makkelijk planbaar in agenda dus je weet vooraf op welke dagen je wedstrijden speelt. Open dagtoernooien vinden namelijk op verschillende momenten in het jaar en op veel verschillende locaties in het land plaats. 

Doe je ook mee?

Jaarlijks doen er zo'n 150.000 tennissers mee aan één of meerdere open toernooien, want er is altijd wel een toernooi voor jou. Doe je ook mee? Bekijk de toernooikalender van jouw provincie om erachter te komen aan welk dagtoernooi jij mee kan doen bij jou in de buurt. Informeer ook eens bij de tennisleraar of Verenigingstoernooileider van jouw tennisvereniging. Zij kunnen je vaak ook vertellen of er nog leuke toernooien in de omgeving georganiseerd worden. 

Inschrijven

Het actuele aanbod van open dagtoernooien vind je op MijnKNLTBHet is makkelijk om de uitgebreide zoekfunctie te gebruiken om alle dagtoernooien te selecteren. Je kan je op MijnKNLTB dan ook gelijk voor een toernooi inschrijven.

Als je je hebt ingeschreven hoor je een aantal dagen voor aanvang van het toernooi wanneer je eerste wedstrijd gepland staat. Vaak kan je dan ook op MijnKNLTB zien wie jouw tegenstander is. 

Is het de eerste keer dat je je wil inschrijven voor een toernooi via MijnKNLTB? Voordat je gebruik kan maken van deze website moet je eenmalig een account aanmaken. Bekijk hier de uitlegvoordat je aan de slag gaat. Heb je problemen met het aanmaken van een account, omdat je gegevens niet kloppen? Neem dan contact op met de ledenadministrateur van jouw vereniging zodat hij jouw gegevens kan wijzigen in de ledenadministratie.    

Toernooireglement

Voor elk toernooi worden toernooibepalingen gemaakt door de toernooiorganisatie. In de toernooibepalingen vind je meer informatie over het toernooi, bijvoorbeeld welke onderdelen er worden aangeboden en hoe lang je van tevoren aanwezig moet zijn voor een wedstrijd. De toernooibepalingen vind je bij het betreffende toernooi onder ‘Reglement’ op MijnKNLTB. Daarnaast is op alle open toernooien die in Nederland georganiseerd worden het KNLTB Toernooireglement van toepassing. Dit reglement wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld.