Bekers NK

Kampioenschappen

Zowel op verenigingsniveau als op landelijk niveau worden er voor spelers diverse kampioenschappen georganiseerd. Zo kun je op jouw vereniging meedoen aan de clubkampioenschappen en leuke wedstrijden spelen tegen de jeugdspelers van jouw eigen vereniging. Voor talentvolle spelers organiseert de KNLTB een aantal kampioenschappen.

Clubkampioenschappen

Bijna iedere vereniging in Nederland organiseert jaarlijks de clubkampioenschappen. Aan dit toernooi kunnen alle spelers van de vereniging meedoen. Je speelt op je eigen niveau wedstrijden tegen andere spelers van de vereniging. Het maakt niet uit of je nu net begonnen bent of al langer tennist, de clubkampioenschappen zijn er voor iedereen. Dus wil jij je meten met andere spelers van jouw vereniging of gewoon een gezellig toernooi spelen dicht bij huis? Doe mee aan de clubkampioenschappen op jouw vereniging!  

KNLTB kampioenschappen

De KNLTB organiseert voor de beste spelers van Nederland een drietal kampioenschappen: 

Wereldkampioenschappen Seniors

De International Tennis Federation (ITF) organiseert jaarlijks wereldbekerwedstrijden (teams) en wereldkampioenschappen (individueel) voor seniorentennissers. De seniorentennissers worden daarbij onderverdeeld in drie leeftijdsgroepen, namelijk ‘Young Seniors’ (leeftijd 35 tot en met 49 jaar), ‘Seniors’ (leeftijd 50 tot en met 64 jaar) en ‘Super-seniors’ (65 jaar en ouder). De periode waarin deze WK's worden gespeeld en de locatie ervan worden per leeftijdsgroep bepaald. Daarnaast kennen de groepen een onderverdeling in leeftijdscategorieën per vijf jaar (35+, 40+, 45+, etc). 

Uitzendbeleid topseniorentennis

Terugkijkend naar 2019 zijn er mooie resultaten behaald, maar kwamen we ook een aantal uitdagingen tegen. Zoals het bewerkstelligen van transparante selectiecriteria voor het uitzenden van WK teams en het wel of niet publiceren van een KNLTB Senioren Ranglijst en in welke vorm. Eind oktober 2019 is er een bijeenkomst georganiseerd met een selectie van WK en ITF Seniors spelers, organisatoren van ITF Seniors toernooien, de toernooileiding van de NKS 35+ en de Bondscoach Senioren om de KNLTB advies te geven over onder andere bovenstaande uitdagingen. Hieruit zijn meerdere adviezen voortgekomen, die zijn overgenomen door de KNLTB.

De huidige selectiecriteria voor uitzending naar de ITF Young Seniors, Seniors en Super Seniors World Team Championships worden gehandhaafd. Dat betekent dat de selectie wordt samengesteld door de bondscoach Senioren, waarbij de prestaties op de NKS 35+ outdoor en indoor, de internationale toernooien, de nationale (senioren)toernooien en de competitie worden meegenomen, evenals DSS. Uitgangspunt voor uitzending van een Nederlands team is dat men een reële kans maakt op een topklassering of een medaille. De Bondscoach Senioren heeft de vrijheid om een team, bestaande uit drie of vier spelers, samen te stellen met de juiste verhouding van enkel-, dubbel- en teamspelers.