Meisje gooit bal op service actie jeugd junioren

Junioren

Steeds meer kinderen doen aan tennis. En ze beginnen er steeds jonger mee. Een uitstekende ontwikkeling. Lichaamsbeweging is goed voor iedereen. Maar kinderen zijn geen volwassenen. Er zijn enkele belangrijke verschillen waarmee we in de tennissport rekening dienen te houden. 

Die verschillen hebben betrekking op alle motorische grondeigenschappen. Bovendien verschillen kinderen niet alleen van volwassenen, maar bestaan er ook verschillen tussen jongens en meisjes. Het is belangrijk die verschillen te kennen. Als we er rekening mee houden, vergroten we het spelplezier van de jeugd en kunnen we hun blessurerisico beperken.  

Aandachtspunten 

De verschillen in fysieke ontwikkeling hebben gevolgen voor het blessurerisico. Er zijn enkele opvallende verschillen tussen kinderen en volwassenen. Terwijl bij volwassenen blessures aan het boven- en onderlichaam ongeveer even vaak voorkomen, zijn blessures aan de benen bij de jeugd duidelijk in de meerderheid. Ten tweede is er een aantal blessures dat alleen bij jeugdigen voorkomt. Het gaat dan vooral om blessures van de groeischijven, zoals de ziekte van Sever en de knieblessure ziekte van Osgood Schlatter. Een laatste opmerkelijk verschil op het gebied van blessurerisico’s is dat kinderen gevoeliger zijn voor hitteaandoeningen. Zij raken hun lichaamswarmte minder goed kwijt. De adviezen over tennissen in de hitte zijn voor hen daarom extra belangrijk.  

Adviezen

  • Kinderen kunnen al vanaf vier jaar beginnen met Tenniskids Blauw. 
  • Voorkom dat kinderen onder te grote druk komen te staan om te presteren. Tennissen moet vooral leuk zijn. Het uiteindelijke resultaat is van ondergeschikt belang.
  • Krachttraining is ook zinvol voor jeugdigen. Belangrijk is wel dat er goede begeleiding is, dat er hoofdzakelijk concentrische oefeningen worden gedaan, dat de trainingsgewichten niet te zwaar zijn en dat de kinderen zich goed kunnen concentreren, zodat ze de oefeningen technisch goed kunnen doen.