Meisje Drinken Gezondheid Voeding

Voeding en vochtbalans

Vocht is een essentieel onderdeel van een gezonde voeding. Toch zijn er nog steeds veel tennissers die het belang ervan onderschatten. Zonde! Want door verbetering van je drinkgedrag kunnen sporters vaak veel winst boeken.  

Je lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Niet verwonderlijk dat vocht cruciaal is. Vocht vervoert de voedingsstoffen en afvalstoffen door je lichaam. Bovendien speelt vocht een heel belangrijke rol bij de regulering van de lichaamstemperatuur. Het is dus raadzaam om de vochtbalans op peil te houden. 

Vochtverlies 

Tijdens het sporten verlies je vocht (zweten!). Tijdens een uurtje tennissen bij gemiddelde buitentemperaturen kun je gemakkelijk 0,6 tot 1 liter vocht verliezen. In extreme omstandigheden kan het vochtverlies oplopen tot een veelvoud hiervan. Weet ook dat een vochtverlies van 2 procent van je lichaamsgewicht (of: 1,4 liter voor iemand van 70 kilo) al leidt tot een forse achteruitgang van je sportprestaties. Verlies je meer, dan kun je te maken krijgen met uitputting en hittestuwing. Het is dus zaak je vochtbalans zo goed mogelijk op peil te houden. Vocht haal je natuurlijk uit dranken, maar zit ook in ruime mate in vele etenswaren (zoals yoghurt en fruit).  

Aanbevolen inname

  • Volwassenen 1,5-2,0 liter/dag  
  • Jongeren 1,0-1,5 liter/dag 
  • Extra tijdens het sporten 0,6-1,0 liter/uur  

Tips 

  • Verdeel de inname van vocht goed over de dag. 
  • Maak van drinken een onderdeel van je trainingen, want drinken kun je leren!