Banaan drinken voeding herstel Wesley Koolhof Marcus Daniell

Voeding en herstel

Voeding is belangrijk voor een goed en snel herstel na sportprestaties. Vooral eiwitten spelen hierbij een grote rol. Zoals je met koolhydraten na het sporten de brandstofvoorraad weer aanvult, zo bevorder je met eiwitten (proteïnen) het herstel en de opbouw van spieren. Eiwitten zijn immers de belangrijkste bouwstof van onze spieren en andere lichaamsweefsels. Lees er alles over en download het boekje Herstel? De beste voorbereiding op je volgende training of wedstrijd!

Eiwitten leveren wel energie, maar zijn als brandstof niet zo geschikt. Ze zijn vooral belangrijk voor je spieropbouw. Daarnaast hebben ze na het sporten nog een andere belangrijke eigenschap: in de eerste uren na de inspanning zorgen eiwitten er ook voor dat je lichaam sneller de energievoorraad in de spieren kan aanvullen. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in vlees, zuivelproducten, graanproducten en peulvruchten. Hoe je na het sporten de eiwitten (en andere belangrijke voedingsstoffen) kunt binnenkrijgen, lees je hier.\

Aanbevolen dagelijkse inname
Tennissers 1,2-1,5 gram (per kg lichaamsgewicht) Jeugd (vanaf puberteit) 1,2-1,5 gram (per kg lichaamsgewicht) Voor spieropbouw max. 2 gram (per kg lichaamsgewicht) 

Tips 

  • Dierlijke eiwitbronnen bevatten vaak meer vet dan plantaardige eiwitbronnen. Houd daar rekening mee.
  • Vrijwel alle tennissers krijgen voldoende eiwitten binnen. Zou je te veel eiwitten binnenkrijgen, dan loop je het risico dat je te zwaar wordt of juist een tekort aan koolhydraten krijgt. De winst zit hem voor de meeste sporters dan ook niet zozeer in het nemen van meer eiwitten maar in een betere timing van het innemen.