Dames aan het net

Laatste voorbereiding voor de competitie

Nu de zon zich in de lente steeds meer laat zien, begint het echt te kriebelen: de voorjaarscompetitie komt eraan. Hoe kun je je hier het beste op voorbereiden? 

Op vele buitenbanen wordt al druk getennist en dat is simpelweg de beste voorbereiding. Lekker een paar keer per week de baan op, zodat je benen, armen, schouders en je hele lichaam al gewend zijn aan een aantal uur tennis. 

Want bij de competitie zul je op minimaal één, maar vaak twee of drie wedstrijden op een dag moeten spelen. Ben je al aan die belasting gewend, dan is de kans op blessures het kleinst. Speel je nu maar een uurtje per week, dan is het verstandig om dat naar 2 á 3 keer per week uit te breiden. En het liefst op de ondergrond waarop je straks competitie gaat spelen.  

Naast tennis is het goed om je algehele fitnessniveau te verbeteren. Dit kun je doen door te gaan wandelen (wel goed doorstappen), hardlopen, te gaan fitnessen of een andere sport erbij te doen. Door voetbal bouw je bijvoorbeeld een goede conditie op, maar ook het spelen van Padel is een goede voorbereiding op tennis.  

Materiaal

Hoe zit het met je materiaal? Kijk even of de bespanning van je rackets (neem minimaal twee rackets mee naar de competitie) nog goed is en of het leertje van je greep vervangen moet worden.  Misschien is het zelfs een leuk moment om wat nieuwe rackets uit te proberen. Controleer ook je schoenen. Is de buitenzool passend bij het baanoppervlak en hebben de zolen nog voldoende schokdemping?  

Competitiedag

Voor de competitiedag zelf je tennistas goed voorbereiden. Neem naast rackets, schoenen, tenniskleding en trainingspak (aanhouden bij temperaturen onder de 12 graden) ook een bidon en wat te eten mee. Ontbijt alleen is niet voldoende als je meerdere wedstrijden op een dag moet spelen! Kies voor koolhydraatrijke producten, zoals bijv. brood, fruit, muesli, havermout en pasta.  

Ik wens je alvast een fijne en sportieve competitie! 

Babette Pluim
Bondsarts KNLTB