Fitness Kracht Stabiliteit

Kracht en stabiliteit

Tennis wordt gekenmerkt door vele explosieve richtingveranderingen: starten en stoppen, wenden en keren, springen en landen, draaien en vele bovenhandse bewegingen.  

Functionele kracht- en stabiliteitstraining is de meeste geschikte vorm van krachttraining voor het verbeteren van de tennisprestaties. Een aantal kenmerken van de functionele krachttraining zijn:  

  • Het uitvoeren van bewegingen waarbij meerdere schakels in het lichaam actief zijn. 
  • Het werken met vrije gewichten zoals dumbbells en halters. Hierdoor wordt er meer aanspraak gedaan op de coördinatie van de spieren dan bij fitnessapparaten. 
  • Het trainen van zowel de grote spieren (agonisten) die de hoofdbeweging leiden als de kleinere hulpspiergroepen (synergisten). 
  • Het lichaam bewust uit balans brengen om de spieren extra hard te laten werken aan het herstellen van de lichaamsbalans. Dit kan door middel van het lichaam op minder punten te laten steunen, het steunvlak juist te versmallen of te laten steunen op een instabiel steunvlak zoals een stabiliteitsbal of een bosubal. 

Hieronder staan een aantal voorbeelden van oefeningen die de functionele kracht en stabiliteit van het lichaam zullen verbeteren. De oefeningen kunnen helpen bij het voorkomen van blessures en het verbeteren van sportprestaties. 

Kracht

Stabiliteit

Explosiviteit