Nederland tennisland. Iedereen doet mee! Ook met een medische aandoening...
Recent is de KNLTB-campagne “Nederland Tennisland. Iedereen doet mee” gelanceerd. Een geweldige slogan, waar ik helemaal achter sta. Superfijn als iedereen kan tennissen!
Maar… dat meedoen is niet voor iedereen even gemakkelijk. Spelers met lichamelijke aandoeningen komen soms hobbels en obstakels tegen waar anderen geen weet van hebben. Het is goed om daar even bij stil te staan, zodat we die hobbels en obstakels zoveel mogelijk weg kunnen nemen.
Zo zijn er best wel obstakels om lekker te gaan tennissen als je diabetes type 1 hebt.
Wat is diabetes type 1?
Diabetes type 1 staat ook wel bekend als juveniele of insulineafhankelijke diabetes (suikerziekte), omdat het vaker voorkomt bij jongeren en omdat insuline toediening nodig is om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Er zijn in Nederland circa 1,2 miljoen mensen met diabetes, waarvan circa 10% type 1. In Nederland heeft diabetes type 1 meer bekendheid gekregen door oud-volleyballer Bas van de Goor, die hier met zijn Foundation veel aandacht en meer begrip voor gegenereerd heeft.
Wat is de uitdaging?
Bij diabetes type 1 maak je zelf het hormoon insuline niet aan en heb je insuline van buiten nodig (met injectie of pomp) om de bloedsuikerspiegel goed te reguleren. Maar het is één ding om het goed te reguleren op een gewone dag, maar een extra uitdaging om het goed te reguleren wanneer je intensief gaat sporten.
Je verbruikt namelijk extra veel bloedsuiker tijdens intensieve sportbeoefening zoals tennis, en de gevoeligheid van de cellen voor insuline neemt ook toe tijdens het sporten. Bij te weinig insuline en door de adrenaline van de wedstrijdspanning kan je bloedsuikerspiegel te hoog worden. Bij te veel insuline of doordat je te weinig gegeten hebt kan je bloedsuiker te laag worden, met vermoeidheid en soms flauwtes tot gevolg. En om die bloedsuikerspiegel te meten en insuline toe te dienen moet je jezelf steeds prikken. En oh ja, als je ITF-toernooien speelt heb je ook nog eens een vrijstelling nodig i.v.m. de dopinglijst... Ga er maar aan staan!
Er zijn gelukkig wel nieuwe ontwikkelingen, zoals de Freestyle Libre, waarbij je met een chip continu je glucose kunt meten zonder jezelf te hoeven prikken. Hopelijk valt deze binnenkort binnen de basisverzekering.
Omarmen, niet buitensluiten!
Kortom, uitdagingen genoeg voor de tennisser met diabetes die graag wil trainen en competitie wil spelen. Maar ook voor de speler met astma, die af en toe extra tijd nodig heeft om op adem te komen en/of een puffer te pakken. Of voor de rolstoeltennisser, die zich bij een tennisvereniging soms geconfronteerd ziet met een trapje naar het clubhuis of de baan. Of voor de speler met kanker, die soms wat meer vermoeid is dan normaal, maar dolgraag wil blijven tennissen. Of voor de tennisser met PHPD (een pijntje hier en een pijntje daar), die zijn hele leven al tennist en dat graag op een verantwoorde wijze binnen zijn mogelijkheden wil blijven doen.
Waar vind je informatie?
Als KNLTB willen wij graag dat IEDEREEN kan tennissen. Daarom hebben wij informatie op onze website die hobbels en obstakels kan helpen overwinnen:
- Zo is er voor rolstoeltennissers een overzicht van tennisverenigingen waar je meer dan welkom bent.
- Voor spelers die hun hele leven fit willen blijven op de baan, zonder blessures hebben we Tennis Fit.
- Voor mensen op leeftijd hebben we OldStars tennis.
- Voor tennissers met een verstandelijke beperking hebben we G-tennis.
- En heb je een blessure of medische aandoening en wil je heel graag tennissen, dan kun je hier relevante informatie over een groot aantal blessures en aandoeningen vinden.
- En wil je nóg meer weten, dan op de website staat, koop dan dit praktische handboek over gezond tennissen.
Niemand hoeft buitengesloten worden, iedereen kan meedoen! Doe je ook mee?