Dunlop rolstoeltennis (3)

Internationale toernooien

Rolstoeltennissers die al enige tijd op hoog nationaal niveau spelen en graag meer uitdaging willen, kunnen internationale toernooien gaan spelen. Deze toernooien vallen onder de verantwoordelijkheid van de International Tennis Federation.

De weg naar het internationaal rolstoeltennis

Talentvolle jonge rolstoeltennissers die de eerste stap naar het internationale professionele tennis willen maken kunnen meedoen aan toernooien die behoren tot de ITF Junior Series. Daarna kunnen zij doorstromen naar de ITF Wheelchair toernooien. Dit circuit aan toernooien bestaat uit een aantal speelniveaus:

  • Grand Slams
  • Masters
  • Super Series
  • ITF 1 Serie
  • ITF 2 Serie
  • ITF 3 Serie
  • ITF Futures Series

Bij de ITF Futures Series is het prijzengeld $3.000. Dit bedrag loopt op wanneer je een toernooi gaat spelen die onderdeel uitmaakt van een hogere serie. Het prijzengeld bij de Super Series is $45.000.

Ook Quad-spelers kunnen internationale toernooien spelen. Zij spelen in de gemengde Quad-divisie. 

Punten verdienen voor de ranglijst 

Door deel te nemen aan de internationale toernooien kan je niet alleen wedstrijdervaring opdoen, maar ook tegelijkertijd (de eerste) punten proberen te verdienen voor de internationale ranglijst (Unicqlo Wheelchair Tennis Tour Ranking).

Rolstoeltennistoernooien in Nederland

In Nederland worden ook een aantal internationale toernooien georganiseerd. Deze internationale toernooien in eigen land bieden fans een mooie gelegenheid om nationale en internationale toprolstoeltennissers in actie te zien. Een overzicht van de internationale toernooien in Nederland vind je hier.  

Inschrijven

Als je als rolstoeltennisser of quad-speler wilt deelnemen aan internationale rolstoeltennistoernooien, georganiseerd door de ITF, moet je geclassificeerd worden door een internationale ‘classifier’. 

Voordat je je als speler kan inschrijven voor een ITF-toernooi moet je een IPIN aanvragen. IPIN is het International Player Identification Number. Via dit unieke nummer wordt vanuit de ITF alle communicatie geregeld voor inschrijvingen en terugtrekkingen. Klik hier voor de meest gestelde vragen met betrekking tot een IPIN.