Jongen forehand

Jeugdopleiding

De KNLTB wil met het Nederlandse toptennis weer een serieuze concurrent worden binnen het internationale toptenniscircuit. Hiervoor moet een toptennisklimaat gecreëerd worden waarin elk talent met de juiste training en begeleiding zich optimaal kan ontwikkelen. Met het talent gestuurde programma ‘Five Steps to the Top’ wil de KNLTB met het instroomprogramma en de nauwe samenwerking met gecertificeerde tennisscholen de komende jaren meer Nederlandse tennissers in de wereldtop krijgen.

Ben je nieuwsgierig hoe je een goede tennisser kan worden en hoeveel uur een prestatieve jeugdspelers gemiddeld op de baan zou moeten staat ten opzichte van een recreatieve jeugdspeler? Klik hier voor een handig overzicht.

Instroomtrainingen (7 t/m 10 jaar)

Sinds 2020 faciliteert de KNLTB in samenwerking met tennisleraren zogenoemde instroomtrainingen voor kinderen in de leeftijdscategorie 7 tot en met 10 jaar. Instroomtrainingen zijn bedoeld voor gedreven jeugdspelers met cluboverstijgend niveau. De instroomtrainingen bieden leergierige spelers, aanvullend op clubtrainingen, een uitdagende activiteit met gelijkgestemde leeftijdsgenoten en onder goede begeleiding. De groepen voor de instroomtrainingen worden samengesteld tijdens een zogenoemde voorspeeldag. De voorspeeldagen voor de instroomtrainingen 2021-2022 vinden plaats in de periode juni tot en met september 2021.

Alle leden geboren in 2011 t/m 2014 ontvangen een persoonlijke e-mail met een inschrijflink voor een voorspeeldag in de regio. Wil jij graag meedoen? Meld je dan aan.

Gecertificeerde tennisscholen (vanaf 10/11 jaar)

Om de structuur en prestatiecultuur van het opleiden van talentvolle spelers en speelsters in Nederland een krachtige kwaliteitsimpuls te geven, werkt de KNLTB nauw samen met gecertificeerde tennisscholen. Deze scholen spelen een prominente rol in het opleiden van talentvolle spelers in Nederland. Alle gecertificeerde tennisscholen leiden samen met de KNLTB de beste jeugdspelers op volgens het Meerjaren Opleidingsplan Tennis 'Route naar de top'.

Binnen de KNLTB Jeugdopleiding stroomt een talent straks van de vereniging door naar instroomtrainingen, vervolgens naar een gecertificeerde tennisschool en vandaar in een maatwerktraject van de KNLTB als jeugdspeler of als jonge prof.

Talentstatus en school

Om een professionele tenniscarrière te kunnen bereiken staan talenten veel uren op de baan. Om sport en school te combineren bestaan er Topsport Talentscholen. Voor het volgen van onderwijs op deze scholen een talentstatus nodig.