Junioren Tour schreeuw

Speelformat

Hoe speel je een Junior Tour toernooi? Hoe werkt de telling? En hoeveel wedstrijden speel je minimaal? Het antwoord op deze en andere vragen over het speelformat van de KNLTB Junioren Tour vind je op deze pagina.

JT Groen

Bij JT Groen spelen jongens en meisjes door elkaar in het enkelspel. Er wordt gespeeld in een schemagrootte van 8 spelers. Alle spelers spelen twee partijen; één ronde naar rechts en één ronde naar links. Het schema wordt niet uitgespeeld, er is dus geen winnaar. Het doel is wedstrijden op niveau spelen, zonder focus op een winnaar. 

Bij volledige speelweken wordt het schema wél uitgespeeld. 

JT Goud, Zilver en Brons

Verliezersronde 

Tijdens een Junioren Tour toernooi speel je altijd twee partijen. Verlies je in de eerste ronde dan speel je een verliezersronde. Voor het spelen van deze extra ronde zijn punten voor de KNLTB Juniorenranglijst te verdienen. De toernooiorganisatie beslist hoe de verliezersronde wordt ingedeeld. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden om dit te doen op basis van de volgorde waarop de spelers de baan af komen. Je speelt de wedstrijd in de verliezersronde op de dag dat de eerste ronde is gespeeld, zodat je niet de volgende dag hiervoor hoeft terug te komen. Bij een oneven aantal spelers is er één speler die een bye krijgt in de verliezersronde.

Uitzonderingen

  • Bij de Nationale Junioren Kampioenschappen (NJK) en de Nationale Overdekte Junioren Kampioenschappen (NOJK) speel je minimaal één enkelspelpartij en één dubbelspelpartij en geen verliezersronde.

Enkelspeltoernooien

De enkelspeltoernooien worden gespeeld in een afvalschema van 16 deelnemers. Bij de Nationale Junioren Kampioenschappen (NJK) en de Nationale Overdekte Junioren Kampioenschappen (NOJK) geldt een afvalschema van 32 deelnemers. Bij alle Junioren Tour toernooien met uitzondering van de NJK, NOJK en volledige speelweken speel je een derde set als beslissende wedstrijdtiebreak tot 10 punten. Bij de NJK en het NOJK speel je een volledige derde set met een tiebreak op de stand 6-6.

Dubbelspeltoernooien

Enkel- en dubbelspel: Alleen de geaccepteerde spelers van het enkelspel kunnen tijdens het toernooi inschrijven voor het dubbelspel. In de factsheet van het toernooi wordt de deadline voor inschrijven voor het dubbelspel genoemd, dit is bij ieder toernooi anders. Je schrijft je in bij de desbetreffende toernooileiding.

Het dubbelspel wordt gespeeld in een afvalschema van 8 deelnemers en bij de NJK en NOJK in een schema van 16 deelnemers. De partijen worden gespeeld om 2 gewonnen sets met een tiebreak op de stand 6-6. Het Beslissend Punt Systeem (BPS) wordt toegepast en de derde set wordt als beslissende wedstrijdtiebreak tot 10 punten gespeeld.

Tennisspelregels

De tennisspelregels zijn van toepassing op alle KNLTB Junioren Tour toernooien. Daarnaast geldt er een aanvullende spelregel als het gaat om de service. Bij alle KNLTB Junioren Tour toernooien wordt er zowel in het enkel- als in het dubbelspel doorgespeeld na een netservice. Dit betekent dat als een geserveerde bal de netband raakt, en in is, er doorgespeeld dient te worden.