Junioren Competitie

KNLTB Juniorenranglijst

De beste junioren van Nederland staan op de KNLTB Juniorenranglijst. Door het spelen van Junioren Tour toernooien Goud, Zilver en Brons verdien je punten voor de ranglijst. De meest actuele KNLTB Juniorenranglijst vind je op MijnKNLTB.

Publicatie nieuwe ranglijst

Resultaten die meetellen

Publicatiedatum

Resultaten t/m week 18

7 mei

Resultaten t/m week 25

25 juni

Resultaten t/m week 26

2 juli

Resultaten t/m week 27

9 juli

Resultaten t/m week 28

16 juli

Resultaten t/m week 29

23 juli

Resultaten t/m week 30

30 juli

Resultaten t/m week 31

6 augustus

Klik hier om naar de nieuwe Juniorenranglijst te gaan.

Hoe werkt de puntenopbouw

De KNLTB Juniorenranglijst wordt opgebouwd aan de hand van punten die je kan verdienen door het spelen van Junioren Tour toernooien. Je totaal aantal punten is opgebouwd uit je zes beste enkelspelresultaten en je twee beste dubbelspelresultaten. De totale som van deze toernooien bepaalt je positie op de ranglijst. De punten die je door het spelen van een Junioren Tour toernooi verdient blijven gedurende 52 weken staan, waarna deze punten weer worden vervangen voor nieuwe punten.

Puntentabellen

Voor alle soorten Junioren Tour toernooien en leeftijdscategorieën is bepaald hoeveel punten je kan verdienen. Een eerste plaats in een Junioren Tour toernooi Zilver levert bijvoorbeeld evenveel punten op als het behalen van een derde plek in een Junioren Tour toernooi Goud. Daarnaast worden er verschillende punten toegekend aan de verschillende leeftijdscategorieën. Deze verschillen zijn er omdat punten gedurende 52 weken worden meegenomen, waardoor punten vanuit verschillende leeftijdscategorieën kunnen worden vertaald naar een hogere leeftijdsklasse.

De precieze puntenverdeling vind je terug in de puntentabellen, die je onderaan deze pagina kunt downloaden. De opbouw van de puntentabellen komt overeen met de puntentabellen van de International Tennis Federation (ITF) en Tennis Europe (TE).

Voordelen puntentabellen:

  • Spelers die goed presteren worden beloond doordat ze doorstromen naar een hoger niveau.
  • Topspelers zitten niet ‘vast’ aan het hoogste niveau. Ze kunnen ook een lager toernooi spelen als dit in de buurt is, qua planning beter uitkomt óf als ze bijvoorbeeld herstellende zijn van een blessure.
  • Door de kleine verschillen tussen de verschillende niveaus ontstaat er variatie in de spelers die in een bepaald niveau spelen. Hierdoor komen de spelers minder vaak dezelfde tegenstanders tegen.

Verhouding puntentabellen per 1 januari 2023
In de afgelopen jaren hebben we gemerkt dat de 1e jaars spelers t/m 14 jaar in het begin van het jaar te hoog op de ranglijst stonden ten opzichte van de 2e jaars spelers t/m 14 jaar. Toch wilden we, zeker met de tussenkomst van COVID, geen overhaaste conclusies trekken. Na een uitgebreide analyse wordt nu de verhouding van de puntentabel t/m 14 jaar ten opzichte van die van t/m 12 jaar eenmalig aangepast, zodat de ranglijst beter aansluit op de realiteit. Het lost kleine oneffenheden in de acceptaties en plaatsingen op. Tegelijkertijd weten we dat de ranglijst nooit 100% kloppend zal zijn; er zijn veel verschillende factoren die bepalend zijn voor de volgorde op de ranglijst. Aan de ranglijst t/m 12 en 16 jaar verandert niets. De vernieuwde ranglijst gebruiken we voor de acceptatie van de toernooien per 2023.

Veelgestelde vragen

Alle antwoorden op de veelgestelde vragen over de KNLTB Junioren Tour en de KNLTB Juniorenranglijst vind je hier.

Gerelateerd aan deze pagina

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen