Junioren Competitie

KNLTB Juniorenranglijst

De beste junioren van Nederland staan op de KNLTB Juniorenranglijst. Door het spelen van Junioren Tour toernooien verdien je punten voor de ranglijst. De meest actuele KNLTB Juniorenranglijst vind je op MijnKNLTB.

Planning publicatie ranglijst

Wil je weten wanneer er een nieuwe ranglijst gepubliceerd wordt? Bekijk de planning van de publicatie van de KNLTB Juniorenranglijst.

Hoe werkt de puntenopbouw

De KNLTB Juniorenranglijst wordt opgebouwd aan de hand van punten die je kan verdienen door het spelen van Junioren Tour toernooien. Je totaal aantal punten is opgebouwd uit je zes beste enkelspelresultaten en je twee beste dubbelspelresultaten. De totale som van deze toernooien bepaalt je positie op de ranglijst. De punten die je door het spelen van een Junioren Tour toernooi verdient blijven gedurende 52 weken staan, waarna deze punten weer worden vervangen voor nieuwe punten.

Corona

Vanwege het coronavirus konden dit jaar veel Junioren Tour toernooien niet doorgaan. Het wegvallen van een groot aantal toernooien heeft gevolgen voor de KNLTB Juniorenranglijst. Om per 1 januari 2021 een zo eerlijk mogelijke startranglijst te hebben, gaan we de ranglijst aanpassen. Normaal is de ranglijst gebaseerd op de resultaten die je in de afgelopen 52 weken hebt behaald, waarbij de 6 beste enkelspelspelresultaten en de 2 beste dubbelspelresultaten meetellen. Omdat we in de afgelopen 52 weken te weinig speelweken hebben gehad voor het behalen van deze resultaten, wordt deze periode verlengd. De resultaten vanaf week 11 in 2019 worden meegeteld, met uitzondering van de Nationale Junioren Kampioenschappen (NJK) van 2019. De NJK zijn namelijk wel in 2020 gespeeld en daarom telt alleen de NJK 2020 mee. Binnen deze langere periode vallen voldoende reeds gespeelde weken om tot minimaal 6 enkelspel en 2 dubbelspel resultaten te komen.

Puntentabellen

Voor alle soorten Junioren Tour toernooien en leeftijdscategorieën is bepaald hoeveel punten je kan verdienen. Een eerste plaats in een Junioren Tour toernooi Zilver levert bijvoorbeeld evenveel punten op als het behalen van een derde plek in een Junioren Tour toernooi Goud. Daarnaast worden er verschillende punten toegekend aan de verschillende leeftijdscategorieën. Deze verschillen zijn er omdat punten gedurende 52 weken worden meegenomen, waardoor punten vanuit verschillende leeftijdscategorieën kunnen worden vertaald naar een hogere leeftijdsklasse.

De precieze puntenverdeling vind je terug in de puntentabellen, die je onderaan deze pagina kunt downloaden. De opbouw van de puntentabellen komt overeen met de puntentabellen van de International Tennis Federation (ITF) en Tennis Europe (TE).

Voordelen puntentabellen:

  • Spelers die goed presteren worden beloond doordat ze doorstromen naar een hoger niveau.
  • Topspelers zitten niet ‘vast’ aan het hoogste niveau. Ze kunnen ook een lager toernooi spelen als dit in de buurt is, qua planning beter uitkomt óf als ze bijvoorbeeld herstellende zijn van een blessure.
  • Door de kleine verschillen tussen de verschillende niveaus ontstaat er variatie in de spelers die in een bepaald niveau spelen. Hierdoor komen de spelers minder vaak dezelfde tegenstanders tegen.

Veelgestelde vragen

Alle antwoorden op de veelgestelde vragen over de KNLTB Junioren Tour en de KNLTB Juniorenranglijst vind je hier.