Speler op bank

Voorjaarscompetitie

Jaarlijks doen er zo'n 30.000 teams mee aan wat velen beschouwen als de mooiste periode van het tennisseizoen: De KNLTB Voorjaarscompetitie. Ruim 200.000 competitiespelers strijden met hun team voor de winst. 

In het kort

Tijdens de Voorjaarscompetitie probeer je samen met jouw team in zeven speeldagen, tussen begin april en begin juni, kampioen te worden van de afdeling. Een afdeling bestaat in de meeste gevallen uit acht teams en wordt ingedeeld naar niveau, leeftijd en regio. Een team treft iedere tegenstander één keer. Je speelt een aantal keer thuis op jouw eigen club en een aantal keer ga je bij een andere vereniging op bezoek. Het team dat na de zeven speeldagen de meeste wedstrijden heeft gewonnen is kampioen. De winnaars van de afdeling promoveren naar een hogere klasse en de laatste (twee) degraderen naar een lagere klasse, mits dit mogelijk is.

Speeldata

Klik hier voor de speeldata van de Voorjaarscompetitie 2024.

Competitieaanbod  

Voor senioren bestaat de Voorjaarscompetitie uit een zeer divers competitieaanbod op iedere dag van de week, voor zowel beginnende spelers als voor topspelers en voor iedereen daar tussenin. Kortom, voor iedere tennisser is er een competitie die past bij je past!

Het competitieaanbod vind je op de pagina downloads. Iedere tennisvereniging bepaalt aan de hand van dit overzicht het competitieaanbod van de club. Dit competitieaanbod is o.a. afhankelijk van de grootte van de vereniging (baancapaciteit), de opbouw van het ledenbestand, het beleid van de vereniging en de wensen en behoeften van de leden. 

Doe je ook mee?

Meedoen aan de Voorjaarscompetitie? Dat kan! Informeer bij de competitieleider naar het competitieaanbod van de club en bepaal voor jezelf welke competitie het beste bij je past. Stel jezelf de volgende vragen: Speel je het liefst in het weekend of liever doordeweeks? Wil je graag meedoen aan een competitie met enkel- en dubbelpartijen of het liefst alleen met dubbelpartijen? Speel je graag in een heren- of damesteam of toch liever gemengd? 

Inschrijven 

Als je een keuze hebt gemaakt aan welke competitie je wil meedoen dan dien je je hiervoor in te schrijven. Inschrijven voor de Voorjaarscompetitie gaat via jouw vereniging. Meestal in de periode november/december. Informeer bij jouw competitieleider hoe en wanneer je je voor de competitie kan inschrijven. Iedere vereniging hanteert hiervoor een andere manier en periode van inschrijving. 

De competitieleider kan in januari alle teams van de vereniging bij de KNLTB inschrijven voor de Voorjaarscompetitie. Vervolgens maakt de KNLTB een indeling, die begin maart gepubliceerd wordt op MijnKNLTB. Dan heb je nog een maand de tijd om kennis te maken met je team en te trainen voor de competitie, want begin april gaat de Voorjaarscompetitie dan officieel van start.  

Vrijdagavondcompetitie: Om de week en 5 speeldagen

Om de drukte op vrijdagavond te reguleren én toekomstige groei mogelijk te maken wordt er tijdens de KNLTB Voorjaarscompetitie op vrijdagavond 'om de week' worden gespeeld.

Wat houdt 'Om de week spelen' op vrijdagavond precies in?

  • Teams spelen om de week competitie, de gemengde teams én 8&9 Tennis starten één week eerder dan de reguliere competitie, namelijk op 1 april; de heren- en damesteams starten gelijk met de reguliere competitie op 8 april.
  • Alle teams spelen volledige wedstrijden met een supertiebreak in de 3e set;
  • Ieder team heeft in totaal 5 speeldagen, om de overlap met toernooien en andere activiteiten van de verenigingen zoveel mogelijk te beperken;
  • De totale organisatie voor de CL op vrijdagavond is daarmee 10 weken (exclusief inhaaldagen). De overige competitiesoorten duren gewoon 7 weken.

Omdat de gemengde teams en de HD/DD teams op verschillende dagen competitie spelen, is het mogelijk om in beide competities uit te komen. Indien de twee competitiesoorten binnen de bandbreedte van 2,00 punten vallen conform de klassenvolgorde dan kan dit zonder dispensatie.

Praktische informatie

Hieronder vind je alle praktische informatie en regels die handig zijn om door te lezen als je meedoet aan de Voorjaarscompetitie. 

Verkort & Compact Spelen 

Tijdens de Voorjaarscompetitie senioren (m.u.v. 8&9 Tennis) geldt voor alle dubbelpartijen (DD, HD en GD) Verkort Spelen. Dat betekent dat er een beslissende wedstrijdtiebreak (10 punten) wordt gespeeld op het moment dat in een dubbel de stand één set gelijk is. Voor 8&9 Tennis geldt compact spelen. Klik hier voor meer informatie over Verkort & Compact Spelen. 

Dispensatie 

Wil je graag vaker dan één keer per week competitie spelen (bij één of twee verenigingen) waarbij het teamgemiddelde conform de klassenvolgorde meer dan 2,0 punten verschilt? Vraag dan dispensatie aan via de competitieleider van jouw vereniging.  Is het verschil kleiner dan 2,0 punten dan is dispensatie niet nodig, ook niet als het gaat om teams van verschillende verenigingen.

Invallen tijdens competitie 

Word je gevraagd om in te vallen in een ander competitieteam? En twijfel je of je wel mee mag doen? Vraag het dan na bij de competitieleider van jouw vereniging of bekijk de uitleg invallen in een ander team.

Promotie/Degradatie 

Ben je kampioen geworden of kom je net een punt te kort om niet te degraderen? Klik hier voor alle regels omtrent promotie en degradatie.  

Vragen over de Voorjaarscompetitie? Stel ze dan aan de competitieleider van jouw vereniging.