Provinciale Competities

Regionale competities

In bepaalde regio's in Nederland is het mogelijk om mee te doen aan specifieke regionale competities. Deze regionale competities zijn veel kleinschaliger dan de Voor- en de Najaarscompetitie en worden dus ook maar in bepaalde periodes én op bepaalde dagen aangeboden. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende regionale competities:  

KNLTB Zomer Gemengd Zeeland 

In de provincie Zeeland kan je, na afloop van de reguliere Voorjaarscompetitie, nog meedoen aan een aparte gemengde competitie (dames en heren) op zaterdag: de KNLTB Zomer Gemengd Zeeland. 

Ben je lid van een tennisvereniging in Zeeland en wil je graag meedoen aan de Voorjaarscompetitie of aan deze specifieke mixed competitie? Informeer dan bij de Competitieleider van jouw vereniging hoe en wanneer je je ervoor kunt inschrijven.

Klik hier voor de speeldata van de Zomercompetitie Gemengd 2024 in Zeeland.

Recreatieve Senioren Competitie

De Recreatieve Senioren Competitie (RSC) is een kleine recreatieve competitie speciaal voor alle 50-plussers die lid zijn van een bij de KNLTB aangesloten vereniging in de provincie Zuid-Holland. De resultaten tellen niet mee voor de speelsterkte. Het gaat dus vooral om de gezelligheid.  

Het grote verschil tussen de reguliere KNLTB Competitie en de RSC is dat de speeldagen door de teams zelf bepaald worden en dat de resultaten niet mee tellen voor de speelsterkte. De RSC wordt gespeeld op doordeweekse dagen ('s morgens of 's middags). Het is de bedoeling dat je je opgeeft met een vast team van minimaal vier personen. Je kan zelf kiezen of je met jouw team mee wil doen aan een herencompetitie, een damescompetitie of een gemengde competitie. Deelname is mogelijk in de categorieën 5 t/m 9. De indeling in poules van 4 of 5 teams wordt gedaan op basis van de gemiddelde speelsterkte.

Ben je 50+ en lid van een tennisvereniging in Zuid-Holland en wil je graag meedoen aan de RSC? Informeer dan bij de Competitieleider van jouw vereniging hoe en wanneer je je ervoor kunt inschrijven. 

50+ Circuit Limburg 

Alle 50-plussers in de provincie Limburg kunnen meedoen aan het Vijftig Plus Circuit. Dit circuit is een teamcompetitie die gespeeld wordt op maandag en/of vrijdag. De deelnemende teams worden ingedeeld in poules in een roulerend schema. Dit houdt in dat alle teams uit één poule elkaar op een speeldag op één park van een deelnemende vereniging ontmoeten. Deze vereniging is dan aangewezen als gastheer. Iedere vereniging is in zijn poule éénmaal gastheer (indien mogelijk op de dag dat zij zelf niet spelen). Er zal bij de indeling zoveel mogelijk rekening gehouden worden met de reisafstanden én de gemiddelde speelsterkte van een team. Het doel van het circuit is tweeledig: Uiteraard wordt er tijdens de wedstrijden serieus getennist, maar dit gaat hand-in-hand met de gezelligheid. 

Op maandag worden de dames- en herendubbel poules gespeeld en op vrijdag de gemengd dubbel poules. Per wedstrijd speel je vier dubbelspelpartijenDe aanvangstijd van de wedstrijddag is tussen 10.00 uur en 15.00 uur. Er wordt in 2 klassen gespeeld: de 1e klasse is voor dubbelspeelsterktes 5, 6 en 7 en de 2e klasse is voor dubbelspeelsterktes 7, 8 en 9. 

Ben je 50+ en lid van een tennisvereniging in Limburg en wil je graag meedoen aan het 50+ Circuit Limburg in 2024? Informeer dan bij de Competitieleider van jouw vereniging hoe en wanneer je je ervoor kunt inschrijven.

Friesland Cup 

De titel van de competitie zegt het al. De Friesland Cup is een regionale competitie waar je enkel aan kunt deelnemen als je lid ben van een bij de KNLTB aangesloten vereniging in de provincie Friesland.

Opzet
De titel van de competitie zegt het al. De Friesland Cup is een regionale competitie waaraan enkel bij de KNLTB aangesloten verenigingen uit de provincie Friesland kunnen deelnemen.

Alle deelnemende verenigingen worden verdeeld in verschillende afdelingen waarin om bekers gespeeld wordt: de A1-, A2-, A3-, B t/m F-afdeling. De vier sterkste verenigingen strijden in de A1-afdeling om de Friesland-Cup (de Johan Schumacher Trofee), de vier verenigingen, die wat sterkte betreft daarop volgen spelen in de A2-afdeling, de acht in sterkte daaropvolgende in de A3-afdeling, de acht daaropvolgende in de B-afdeling en zo door tot en met de E-afdeling. In de F-afdeling spelen nog vier verenigingen.

In alle afdelingen wordt gespeeld volgens het afvalsysteem, waarbij de verliezers doorspelen totdat de degradanten bekend zijn.

In de A1- en A2-afdeling spelen de vier verenigingen in één weekend tegen elkaar. De beide winnaars spelen tegen elkaar in de finale. De verliezers spelen tegen elkaar om één degradatieplaats.

In de afdelingen A3 en B t/m E spelen de acht verenigingen tegen elkaar. De winnaars gaan door naar de halve finale en de twee winnaars daarvan spelen de finale. Ook de verliezers spelen door. De winnaars daarvan handhaven zich in de betreffende afdeling en verliezers degraderen.

In de F-afdeling, de laagste afdeling, is geen degradatie mogelijk. Daarom is voor die afdeling een aparte wisselprijs, de zogenaamde “Rode Lantaarn” ingesteld. De uiteindelijke verliezer krijgt deze prijs een jaar in zijn bezit.

Ben je lid van een tennisvereniging in Friesland en wil je graag meedoen aan de Friesland Cup? Informeer dan bij de Competitieleider van jouw vereniging hoe en wanneer je je ervoor kunt inschrijven.