Gezellig mix Wedstrijd plezier

Verkort & Compact Spelen

Vanwege de behoefte bij verschillende doelgroepen naar compacte en planbare competitiedagen, heeft de KNLTB in 2018 Verkort en Compact Spelen geïntroduceerd voor alle competities.  

Daarnaast sluit Verkort Spelen aan bij internationale ontwikkelingen, waar in de dubbelpartijen ook vaak een wedstrijdtiebreak wordt gespeeld in plaats van een volledige derde set (ook op het allerhoogste niveau). Zo neemt de spanning van het spel toe en wordt het aantrekkelijker voor zowel de spelers als het publiek. 

Wat is Verkort Spelen?

Verkort spelen houdt in dat er in alle dubbelspelpartijen van seniorencompetities (DD, HD en GD) een beslissende wedstrijdtiebreak tot en met 10 punten wordt gespeeld op het moment dat in een wedstrijd de stand één set gelijk is.    

Winnaar van die beslissende tiebreak – en daarmee ook de partij – is de dubbelcombinatie die het eerst tien punten behaalt met een verschil van twee punten. Deze tiebreak vervangt de beslissende laatste set en dient op  MijnKNLTB ingevoerd te worden als 10-6 of 11-13. 

Verkort Spelen in de KNLTB Juniorencompetitie 

De regels voor het toepassen van Verkort Spelen zijn bij in de KNLTB Juniorencompetities anders dan bij de senioren competitie.  

In de Juniorencompetitie 11 t/m 14 jaar geldt Verkort Spelen in een enkelspel- en dubbelspelpartij. Wanneer de stand 1-1 in sets gelijk is wordt er een beslissende wedstrijdtiebreak tot en met 7 punten (met een verschil van 2 punten) gespeeld.  

In de Juniorencompetitie 13 t/m 17 jaar geldt Verkort Spelen in een enkelspel- en dubbelspelpartij. Wanneer de stand 1-1 in sets gelijk is wordt er een beslissende wedstrijdtiebreak tot en met 10 punten (met een verschil van 2 punten) gespeeld.   

Alle spelregels voor de KNLTB Juniorencompetitie vind je hier 

Wat is Compact Spelen?

Voor 8&9 Tennis en de Zomeravondcompetitie geldt compact spelen. Dat betekent het spelen van een beslissend punt bij de 40-40 stand en in het geval van een derde set wordt er een beslissende wedstrijdtiebreak (tot en met 10 punten, 2 punten verschil) gespeeld.