DSC09613

NKS 35+ bewijst eens te meer dat tennis tot op hoge leeftijd gespeeld kan worden

Op een soepel verlopen editie van de Nationale Kampioenschappen Senioren 35+ Outdoor in Hilversum was het met name op de slotdag smullen geblazen was van mooie, spannende wedstrijden.

Bijna driehonderd Masters-tennissers in de leeftijdscategorieën 35+ tot en met 85+ kwamen in actie op de banen van het Tulip Tennis Center in Hilversum, al jaren een betrouwbare partner van de KNLTB. Met zijn centrale ligging, uitstekende horeca en de mogelijkheid om zowel binnen als buiten te spelen is het de ideale locatie voor een nationale titelstrijd. De indoorlocatie hoefde gelukkig niet vaak gebruikt te worden, maar kwam vrijdagavond toch weer van pas. “Dat was wel even hectisch”, zegt toernooileider Riet Sagius over de regenbuien die ineens in alle hevigheid op het tennispark neerdaalden. “Het voordeel was dat we meteen zagen dat er niet meer gespeeld kon worden. Dat scheelt onzekerheid en wachttijd. Toen zijn we dus de hal ingegaan. Omdat een aantal mannen niet binnen wilde spelen, hebben we die duels zaterdagochtend ingehaald”, aldus Sagius, die erg te spreken is over de wisselwerking met Tulip.

“We gebruiken 13 van de 22 buitenbanen, maar als het erg druk is kunnen we er altijd meer krijgen. Maandagavond was dat bijvoorbeeld nodig en speelden we op 16 banen”, vertelt Sagius, in de organisatie bijgestaan door Jan van Helvert, hoofdscheidsrechter Niesje Schuckink-Kool en, dit kalenderjaar voor het eerst: Astrid van Oosterhout. “We hebben veel complimenten gehad van de deelnemers. We zijn als team goed op elkaar ingespeeld en in combinatie met de mensen van Tulip is er weer een fantastisch toernooi neergezet”, vindt Sagius.

De titelstrijd voor Masters-tennissers leverde eens te meer het bewijs dat tennis tot op hoge leeftijd beoefend kan worden. Michael van Berckel kroonde zich met zijn 87 jaar tot kampioen in het herenenkelspel 85+. In een finale tussen meervoudig kampioenen klopte hij Dinant Haslinghuis met 6-3, 6-2 en daarmee zwaaide Van Berckel af. “Dit is toch echt mijn laatste jaar”, sprak Van Berckel, die tevens lovende woorden had voor de organisatie en zich dankbaar toonde voor de mooie ervaringen die het tennis hem hebben opgeleverd.

Atletisch en fit

Een leeftijdscategorie lager (80+) maakte Berend Allert Roelof Lenten nog maar weer eens zijn indruk met zijn fitheid. De 81-jarige Bé pakte de titel in zowel het herenenkel- als dubbelspel. Met 4-6, 6-3, 10-6 knokte hij zich zondag voorbij Kees van der Wild in de enkelspelfinale. “Tuurlijk zie je dat de jaren gaan tellen. Bij de één gaat het harder dan bij de ander, maar Bé is geen spat veranderd ten opzichte van een jaar of vijf, tien geleden. Nog zo atletisch! Als je zou zeggen 'hij is 72', dan geloof je het ook”, spreekt Sagius met bewondering.

Die bewondering is er ook voor de finalisten in het damesenkelspel 75+, die ruim twee uren op de baan stonden. Heleen Janssen-Prins veroverde de titel ten koste van Anneke Jelsma-De Jong: 6-3, 6-4. Beide dames lopen al lang mee in het Masters-circuit en grossieren in nationale titels. Voor Janssen-Prins is het bijna elk jaar raak. Op 2022 en 2018 na, toen ze aan de kant stond, veroverde Janssen-Prins sinds 2013 elk jaar een nationale enkelspeltitel.

Hoogstaand tennis

Smullen geblazen, van hoogstaand tennis, was het in de herenenkel 35+ waarbij Anwar Salam de titel pakte ten koste van Daniel Fennis: 4-6, 6-3, 6-1. De halve finale tussen Fennis en Paul Honig (6-4, 7-6) was ook niet te versmaden. Sagius is vooral blij met de relatief nieuwe gezichten. “Erg belangrijk, voor de continuïteit, dat die nieuwe aanwas er is.”

Bondscoach verliest finales

Voor het eerst in jaren bleef Frits Raijmakers (FOTO onder) zonder titel. De 68-jarige Raijmakers probeerde het in een klasse met veel jongere spelers (60+) en waar hij daar in het verleden wel succes mee had, moest hij nu tot twee keer genoegen nemen met zilver. De bondscoach van het Masters tennis in Nederland verloor aan de zijde van Martin Koek de dubbelspelfinale 60+ van Patrick Marteijn en Ben van der Steen met 6-4, 7-6. In de enkelspelfinale 60+ moest hij zijn meerdere erkennen in Jan-Willem Escher: 6-4, 6-4. Op de WK, over iets meer dan een maand op Mallorca, zal Raijmakers 'gewoon' in de 65+ aantreden.

Opnieuw 'treble' De Bruin

De dominantie van Carole de Bruin (FOTO onder) in de 60+ begint indrukwekkende vormen aan te nemen. Net zoals vorig jaar (outdoor) en eerder dit jaar (indoor) won zij drie onderdelen (enkelspel, gemengd dubbelspel en damesdubbelspel) en dat brengt haar totaal op 37 (!) nationale titels in het Masters-circuit.

Regina Balcune, Karien Theeuwes, Caroline de Vries, Dennis Bank, Eveline Hamers en Patrick Marteijn gingen met twee titels naar thuis. Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de NKS 35+ Outdoor.

Bekijk de aftermovie