Meisje forehand NJK

Onderdak vinden is uitdaging voor deelnemers Hugo Ekker Tennis Academy Cup

Op de acht gravelbanen van ALTC Buitenveldert in Amsterdam gaat zaterdag de Hugo Ekker Tennis Academy Cup 2024 van start, een Tennis Europe-toernooi voor spelers van veertien jaar en jonger. Toernooidirecteur Hugo Ekker ziet dat de keuze tussen nationaal en internationaal tennis voor een bepaalde groep spelers een lastige is en dat het vinden van onderdak een steeds grotere uitdaging wordt.

Nog even en de zomermaanden (juni, juli en augustus) in Nederland vullen zich weer wekelijks met meerdere toernooien die op de internationale kalender staan (ITF en Tennis Europe voor junioren, ITF voor Masters) en bij ALTC Buitenveldert in Amsterdam is net als vorig jaar de prelude.

Het is de vijfde editie van het toernooi dat in 2018 zijn vuurdoop beleefde. In dat eerste jaar stond het nog op de kalender als een TE U(nder) 16, maar na twee jaren afwezigheid vanwege Covid-19 keerde het op verzoek van de KNLTB terug als een onder14-toernooi.

Omdat Ekker geen 'last' heeft van competitietennis bij ALTC Buitenveldert op zaterdag en zondag, wat voor 2023 nog wel het geval was, kan hij mooi op tijd beginnen met het kwalificatietoernooi en is er ruimte voor een speelveld van 48 spelers. Zaterdag gaat het kwalificatietoernooi van start, maandag de wedstrijden in het hoofdschema.

Het deelnemersveld heeft dit jaar weer een groot internationaal karakter. Naast de nodige spelers uit Nederland en omringende landen zijn er spelers uit onder meer Finland, Noorwegen, Letland, Oostenrijk, Oekraïne, Polen, Ierland, Israël, Griekenland en zelfs één uit de VS en één uit Japan.

Expats in Amsterdam

De Japanse luistert naar de naam Yui Miyazawa en zij heeft van Ekker een wildcard gekregen voor het kwalificatietoernooi. “Dat is een leerling van mij. Dochter van een in Amsterdam woonachtige expat. Zij woont al een jaar of drie in Nederland. In en om Amsterdam zijn er natuurlijk veel expats (mensen die voor hun werk in het buitenland wonen, red). Die gaan op in het Nederlandse tennissysteem, maar hebben dan nog wel een ander vlaggetje achter hun naam staan”, aldus Ekker.

Nationaal of internationaal

Een andere opvallende naam onder de wildcardontvangers is Erik Lepmets uit Estland. Hij heeft een toegangsbewijs gekregen voor het kwalificatietoernooi, maar was niet de eerste keuze. ”Een deel van de Nederlandse kinderen zit op het randje van deelname aan een internationaal toernooi zoals dit. Die kiezen dan vaak voor een optie nationaal, in het Junioren Tour-circuit, omdat ze verwachten niet ver te komen op de Tennis Europe. Dan wil je wel een wildcard aan Nederlanders geven, maar die spelen dan liever een nationaal toernooi. En dan kom je op het punt dat je wildcards aan buitenlanders geeft”, vertelt Ekker. “Ervaring opdoen op een Tennis Europe weegt dan niet op tegen punten pakken voor de nationale ranglijst.”

Zo komt het dat er bij de jongens wildcards voor het hoofdschema zijn voor de Duitser Mete Breitbach Breitbach, de Deen Mats Dam Bitsch en Dex van Veldhuizen. Voor het hoofdtoernooi van de meisjes krijgen Mariam Azzouz, Arwa en Aisha Galal, Sarah Gittens en de Japanse Yui Miyazawa een wildcard.

Onderdak vinden

Een steeds groter wordende uitdaging voor Ekker en zijn organisatie is het vinden van onderdak voor alle deelnemers en hun aanhang. “De animo voor dit toernooi is groot en dat is mooi, maar dat maakt het wel lastig om voor iedereen onderdak te vinden. Helemaal omdat het zaterdag Koningsdag is en komende week meivakantie. Vind dan nog maar eens een betaalbaar hotel. De prijzen zijn hier in Amsterdam en omgeving ook dusdanig dat dit voor ouders ook best lastig is.”

Klik hier voor meer informatie over de Hugo Ekker Tennis Academy Cup 2024.