Wereldtitel-Heren50+-metvlag

Minder zuurstof en vliegende ballen op Masters WK in Mexico

Alleen al vanwege het spelen op grote hoogte wordt de ITF 50 55 60 World Championships in Mexico een fysieke uitputtingsslag. Met vijf van de mogelijke zes teams staat Nederland aan de start van de mondiale titelstrijd die op drie verschillende locaties in de hoofdstad wordt gehouden.

Voor het gros van de deelnemers is het de eerste keer dat ze naar Mexico afreizen en dat betekent dat er tijd nodig is om te wennen aan het spelen op 2200 meter boven zeeniveau. De luchtdruk is veel lager waardoor er minder zuurstof beschikbaar is. “Ik heb er zelf ooit gespeeld; het is zwaar en de omstandigheden zijn lastig. De ballen vliegen wat meer en gaan dus eerder uit. Als je rent, ben je binnen een minuut buiten adem en als je niet oppast sta je zo te hyperventileren. Je hebt minder zuurstof”, verduidelijkt bondscoach Frits Raijmakers. “Je moet er eigenlijk twee weken vantevoren naar toe om te wennen aan die hoogte, maar dat zit er voor de meeste spelers niet in. Het zijn natuurlijk amateurs. Die zijn al blij als ze tien dagen vrij kunnen krijgen om aan een WK mee te doen.”

Armoede

Waar in sommige landen (lichte) vrees is voor de omstandigheden in de metropool, denkt Raijmakers niet dat de veiligheid van de deelnemers in het geding is. “Wat je wel ziet is een groot verschil tussen arm en rijk. Je speelt op luxe clubs, super mooie locaties, maar als je buiten de deur komt en om je heen kijkt, zie je al snel armoede.”

Kans op succes

Raijmakers denkt dat de kans op succes dit jaar een stukje kleiner is dan vorig jaar, toen Nederland wereldkampioen werd bij de heren 50+ en de dames 60+ net naast brons grepen. Bart Beks, Hendrik-Jan Davids, Bart Theelen en Bas Snelders (FOTO) versloegen Frankrijk in de finale van de Fred Perry Cup in 2023, maar Davids is er nu niet bij. Marcus Hilpert, één van Neerlands meest succesvolle Masters-tennissers, ontbrak destijds en is er ook dit jaar niet bij. Vanwege verschillende omstandigheden kwam hij in 2022 voor het laatst in actie op de Masters Tour.

Met David Hofman en Bas Snelders aan de zijde van Beks zijn de verwachtingen iets minder hoog gespannen, al denkt Raijmakers dat de top zes er zeker inzit voor deze mannen. En wat betreft Hilpert: “Hij heeft aangegeven dat hij eventueel wel beschikbaar is voor de 45 WK, later dit jaar in Japan”, aldus Raijmakers, die ziet dat de heren 55 het zonder vaste waardes Niels de Kok en Hans van Scheppingen moeten doen. In 2021 werd het 55+-team bestaande uit Theelen, De Kok, Van Scheppingen en Evert-Jan Hulshoff wereldkampioen en daarna was twee keer op rij de kwartfinales het eindstation.

Terug van weg geweest

Kopman Theelen, de huidige nummer drie op de ITF-wereldranglijst 55+ en bezig aan zijn laatste jaar in deze leeftijdscategorie, heeft nu Leo Pijnacker, Frank Vermeer en Erik Dijkman Dulkes aan zijn zijde. Vermeer (56) is woonachtig in de Verenigde Staten en speelt ook uitsluitend daar zijn toernooien. Hij is terug van weg geweest: in 2019 kwam Vermeer voor het laatst in actie op een WK. In 2014 behaalde hij zilver voor Nederland op de individuele WK.

De dames 55+, dames 60+ en heren 60+ hopen het een stapje beter te doen dan vorig jaar, toen zij eindigden als respectievelijk vijfde, vierde en tiende.

Nederlandse selectie

Heren 50+: Bart Beks, David Hofman, Bas Snelders.

Heren 55+: Bart Theelen, Leo Pijnacker, Frank Vermeer, Erik Dijkman Dulkes.

Dames 55+: Annemiek Wissink, Eveline Hamers, Sandy Wenderhold, Marjolein Oudegeest.

Heren 60+: Mark Nije, Erik Koers, Geert-Jan Koeman, Frans Grimbergen.

Dames 60+: Liselot Prechtel, Carole de Bruin, Mieke Smits, Evelyn Podzimek-Buermann.

Er wordt gespeeld op drie verschillende tennisclubs in Mexico Stad. De mannen en vrouwen 50+ en de vrouwen 55+ komen in actie op de Reforma Atletica Club, de mannen en vrouwen 60+ op Centro Deportivo Israelita en de mannen 55+ (alleen de teamkampioenschappen) op Club Raqueta Bosques.

Klik hier voor meer informatie over de WK's voor Masters. Zondag (28 april) gaan de 50, 55, 60 World Team Championships van start. Daaropvolgend beginnen zaterdag 4 mei de World Individual Championships.

AFBEELDING: De heren 50+ werden een jaar geleden in Turkije wereldkampioen. Vlnr: Bart Theelen. Bart Beks, Hendrik-Jan Davids en Bas Snelders met de Nederlandse vlag.