Lommerijk

Tennissen in Zuid-Holland

Ruim 1 miljoen mensen gaan met regelmaat naar de tennisbaan om een balletje te slaan. Dat is ook niet zo gek, want tennis is na voetbal de populairste sport in Nederland. Dat betekent dat er ook heel veel en vooral diverse tennisbanen in Nederland te vinden zijn. Wij bezoeken de 12 provincies om de mooiste en meest bijzondere tennislocaties van Nederland te vinden. Dit keer hebben we een rondje gemaakt door Zuid-Holland.

Zuid-Holland is de dichtstbevolkte provincie van het land. Het is een bijzondere provincie met de duinen aan de Noordzeekust, de randstad in het westen, het Groene Hart in het oosten en de Zuid-Hollandse eilanden in het zuiden.

In de duinen

Laten we eerst afreizen naar de duinen, want achter de boulevard en op een steenworp afstand van het strand van Katwijk ligt L.T.C. Zee en Duin. De 9 gravelbanen liggen op loopafstand van het strand. Een hele unieke locatie, want tijdens het tennissen ruik je de zee en hoor je de golven. Een andere prachtige tennisvereniging in de duinen is T.C. West Voorne in Rockanje. De 7 tennisbanen liggen verscholen tussen de bomen. Jaarlijks organiseren zij ook het toepasselijke Badgasten Toernooi.

Monumentaal pand

Den Haag telt veel tennisverenigingen waaronder HLTC Marlot dat middenin de bossen van landgoed Marlot ligt. Het park met 13 gravelbanen en 2 indoorbanen is een rijksmonument en wat meteen in het oog springt is het karakteristieke clubhuis.

In het oude centrum van Voorburg vind je de zes smashcourt banen van V.L.T.C. Sobri. Het clubhuis is gevestigd in de voormalige plantenkas uit 1928 en werd dankzij de smeedijzeren spanten en glasroeden uitgeroepen tot monument. En dit in het park van Voorburg! Het clubhuis van Sobri wordt momenteel verbouwd en het park heeft met TV Residentie een tweede gastheer gekregen.

In het groen

Welke tennisparken ook verscholen liggen in het groen zijn het Hillegomse T.C. (met maar liefst 18 tennisbanen en twee padelbanen), T.V. De Boekhorst in Noordwijkerhout (met een nieuw aangelegd park met gravel- en claytechbanen) en C.C. in Dordrecht en aan de rand van het Biesbosch. Dit laatste tennispark is zo enorm groen en mooi aangelegd dat het al prachtig is om van baan naar baan te lopen. Het houten clubhuis is ook helemaal in stijl en valt bijna weg in het groen.

Omringd door water

Dan sluiten we af in de grootste stad van Zuid-Holland: Rotterdam. R.L.T.C. Lommerijk ligt wel op een hele bijzondere plek aan de Bergse Achterplas. Omringd door het water vind je vier gravelbanen met een clubhuis inclusief ruim terras aan het water. Je speelt nog net niet op een eilandje!