HLTC de Kuil

Tennissen in Utrecht

Tennis is een geliefde sport in Nederland. Ruim 1 miljoen mensen pakken regelmatig hun racket om een balletje te slaan op de tennisbaan. In ons land zijn dan ook veel verschillende tennisverenigingen te vinden. Wij bezoeken de 12 provincies om de mooiste en meest bijzondere tennislocaties voor jullie te zoeken. Dit keer zijn we naar het centrum van het land afgereisd: Utrecht.

Utrecht is de allerkleinste provincie van Nederland. Van de ruim 1,2 miljoen mensen in deze dichtbevolkte provincie zijn ruim 70.000 mensen lid van een tennisclub. Een mooie prestatie om als kleinste provincie de meeste tennisleden te hebben. Dit is dus een echt tennisgebied. Een tennisgebied waar de variatie qua locaties groot is. Utrecht behoort namelijk tot de Randstad, maar heeft daarnaast veel groene gebieden, zoals de Utrechtse Heuvelrug, de Loosdrechtse Plassen en het Poldergebied.

Tennissen naast een fort

Tennissen met uitzicht op Fort Jutphaas en kasteel Rijnhuizen kan in Nieuwegein. Via een mooie route langs het water kom je bij tennisvereniging T.V. Rijnhuyse. Tussen de twee historische gebouwen liggen zeven prachtige smashcourtbanen. Een andere tennisvereniging tussen de gebouwen is L.T.C. Volta in Amersfoort. Omringd en beschut door de woonhuizen. Vanwege de woonwijk hebben de banen ook geen verlichting.

Utrecht tennisstad

In de stad Utrecht zijn 21 tennisverenigingen. ULTC Iduna is één van de grootste verenigingen met ruim 1500 leden. In de Voorveldsepolder hebben zij maar liefst 9 gravelbanen, 5 smashcourtbanen, 1 padelbaan, een mini tennisveld en een oefenmuur. Drie keer op rij heeft in de stad de Utrechtse Tenniskampioenschappen (UTK) plaatsgevonden. Iedereen die lid is van een Utrechtse tennisvereniging of in de gemeente Utrecht woont en KNLTB-lid is mag deelnemen. De wedstrijden worden bij 15 verschillende verenigingen in Utrecht gespeeld.

Landgoed & natuurreservaat

Op de rand van de stad kan je tennissen midden op het landgoed Rhijnauwen bij U.L.T.V. Rhijnauwen. Of bij T.C. Bilthoven dat uniek gelegen is aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. De rust komt je tegemoet in deze natuurgebieden. Dit zijn de perfecte locaties voor de stadsmensen, die af en toe de natuur in willen. De rust vind je ook bij het kleinschalige T.V. Nigtevecht. Zoals de naam al zegt liggen de twee tennisbanen aan de Vecht. Wil je graag tennissen middenin het bos? Dan moet je zeker eens naar BLTC Baarn. Een club die voorheen gevestigd was in de paleistuinen van Soestdijk.

Net over de grens bij Utrecht ligt het fraaie park van H.L.T.C. De Kuil, midden in het Goois Natuurreservaat. Aan ruimte geen gebrek, want je kunt kiezen uit maar liefst 12 banen inclusief twee minibanen. Het ecoduct verbindt dit natuurreservaat met de Utrechtse Heuvelrug, zodat een aaneengesloten bos- en heidegebied van Nederland is ontstaan. Kan je gelijk als warming-up voor of cooling down na je tennispartijtje een wandeling maken. Wil je vaker de oversteek maken naar Noord-Holland? Zie hier de mooiste tennislocaties.