HLTC de Kuil

Tennissen in Drenthe

Tennis is één van de grootste sporten in ons land, grote kans dat jij ook wel eens getennist hebt. Ruim een miljoen Nederlanders zijn regelmatig op de tennisbaan te vinden. Maar nog veel meer mensen tennissen af en toe voor de fun, zoals op de camping. Doordat het een populaire sport is, telt Nederland ook veel tennisparken. Daarom duiken we dieper in Nederland als tennisland. We reisden dit keer af naar het noordoosten van het land, naar Drenthe. 

Bij Drenthe denken we al snel aan de 52 hunebedden, veengebieden en het TT Circuit Assen. Assen is de hoofdstad van deze provincie, maar in Emmen wonen de meeste mensen. Veel meer grote steden heeft deze provincie niet. Het landelijke karakter is kenmerkend en dat zien we ook terug bij de ligging van de tennisbanen. Het grootste gedeelte van de tennislocaties ligt namelijk in een prachtige groene omgeving.

’t Kyllot is een tennisvereniging in de dorpskern van Smilde. Met zes strakke buitenbanen is het absoluut geen kleine vereniging. Deze goed verzorgde vereniging is omringd door hoge bomen en weilanden. Via een mooie landweg rij je zo van Smilde naar dit mooie tennispark, groener gaan we het niet vinden.

Kilometers aan weilanden

Iets verderop in Gasselternijveen ligt een uniek tennispark, dat door zijn ligging en knusheid veel charme heeft.  Naast de karakteristieke molen en tussen kilometers weiland vind je bij T.C. Gasselternijveen vier buitenbanen (twee kunstgras en twee gravel) met een knus clubhuis. Veel meer hebben de 36 leden niet nodig om te genieten van de tennissport.

Van Gasselternijveen gaan we door A.T.V. de Hertekamp in Assen, de stad waar tennisser Boy Westerhof vandaan komt. Boy Westerhof groeide in de provinciehoofstad  uit tot een professioneel tennisser die met name op de ATP Challenger Tour actief is, het op één na hoogste internationale tennis niveau, en tot dusver acht dubbeltitels won. Opvallend aan A.T.V de Hertekamp is dat deze vereniging enerzijds in de grote stad ligt, maar ook aan de rand van het Asserbos. In deze bosrijke omgeving liggen maar liefst tien buitenbanen en het clubhuis met verhoogd terras waar ruim 500 leden gebruik van maken. Volgens velen staat deze tennislocatie in de top drie van mooiste locaties in Drenthe.

Gluren bij de buren

Niet alle tennisbanen in deze provincie liggen in een landelijke omgeving. Wij ontdekten namelijk Tivoli TC dat een hele bijzondere ligging heeft midden in de stationsbuurt in Meppel, omringd door woningen. Sla niet te hard over het hek, want daar maak je de buren niet zo blij mee. De woningen staan namelijk echt letterlijk aan de vier smashcourt banen, uniek in z'n soort.

In Meppel vond ook afgelopen juni weer het TE toernooi (Meppel Storks Cup) plaats. Deelnemers van over de hele wereld spelen mee in de leeftijdscategorie tot en met 14 jaar. Naast dit prachtige toernooi vond ook de 65editie van het NRT 4* toernooi plaats bij L.T.C. Emmen. Dit toernooi van nationale topklasse is na al die jaren een groot en bekend toernooi geworden, waarvoor spelers uit de Nederlandse top-5o graag naar Emmen afreizen.

Tennissen tot in de avonduren

Op sportcomplex de Pampert in Coevorden ligt naast de voetbalvelden een mix van smashcourt- en gravelbanen. De redelijk grote tennisvereniging C.T.C. is hier gevestigd. Een prachtige en moderne vereniging waar alle banen zijn voorzien van verlichting. Tot in de late avonduren kan je hier heerlijk tennissen.

Ben je benieuwd naar alle tennislocaties in Drenthe, of dichter bij jou in de buurt? Met de zonnige winterdagen die er aan komen, kan je nog steeds op veel plekken tennissen.  Alle verenigingen en hun informatie vind je dan ook in de verenigingzoeker.