Festina

Tennissen in Noord-Holland

Vele tennisbanen liggen verscholen in die natuurgebieden, maar je vindt ze ook in de dynamische steden en schilderachtige dorpjes. Met 196 verenigingen is het niet de provincie met het meeste aantal verenigingen, maar het heeft wel 24 verenigingen met meer dan 1000 leden! Een grote variatie aan verenigingen, oplopend van 24 leden t/m 2052 leden. Voor de Noord-Hollandse tennissers is er volop keus!

De meeste tennissers vind je op de banen van L.T.C. Festina in het Vondelpark in Amsterdam. Hier ontvlucht je de drukte van de stad en waan je je in het heerlijke park. De ruim 2000 leden slaan hier het hele jaar een balletje op één van de 11 gravel tennisbanen.

Naast de grootste tennisvereniging van Nederland heeft Amsterdam ook nog een prachtige club in Amsterdam-Oost aan het IJ: Tennisclub IJburg. Aan het water valt het iconische clubhuis ‘The Couch’ direct op. De club is nog jong – opgericht in 2010 – en kreeg in 2015 dit moderne clubhuis. Een jaar later won het meteen de architectuurprijs BNA, Beste Gebouw van het Jaar, en is sinds kort niet alleen open voor leden van de tennisclub maar ook voor alle niet-tennissende buurtbewoners.

Unieke muur

Bij bezoek aan de club TV Merlenhove word je bij de entree al verrast. Verscholen tussen de bomen en op historische grond vind je 13 tennisbanen, omringd door een unieke muur uit de geschiedenis. Opvallend is de in stand gehouden tolpoort met de wapenborden van Haarlem en Leiden. De tolpoort is nu de stijlvolle entree van het park! Ben je op zoek naar een park met ruimte en nog meer banen? Dan moet je zeker langsgaan bij TV Heerhugowaard met maar liefst 26 tennisbanen en 1176 leden.

Een park met een rijke geschiedenis is HLTC ’t Melkhuisje. 37 jaar lang vond hier het belangrijkste internationale graveltoernooi in Nederland plaats: ’t Melkhuisje, later ook wel Dutch Open genoemd. Na 23 jaar is het toptennis in 2017 en 2018 teruggekeerd onder de naam Melkhuisje Masters en speelde o.a. Robin Haase hier tussen de villa’s.

Tallon Griekspoor

Dit is niet het enige tennis op hoog niveau, want bij TC Zandvoort wordt Eredivisie Gemengd gespeeld en Dennis van Scheppingen heeft zijn tennisschool opgericht in Hoofddorp. Uit deze provincie komt ook de 23-jarige Tallon Griekspoor die vorig jaar stuntte op het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam door te winnen van Stan Wawrinka.