Ulvenhoutse TV

Tennissen in Noord-Brabant

Ruim 1 miljoen Nederlanders tennist regelmatig bij één van de vele tennisverenigingen in ons land. De diversiteit aan de tennisbanen is groot, sommige banen liggen in de bossen terwijl andere midden in de stad zijn gelegen. Om de mooiste en meest bijzondere tennislocaties te ontdekken, reizen we door Nederland Tennisland. Dit keer: Noord-Brabant.

Bij Noord-Brabant denken wij al snel aan de grote steden, zoals Eindhoven, Tilburg en hoofdstad Den Bosch met als contrast de groene weilanden. Dat het zo groen is, blijkt wel, want 60 procent van de totale oppervlakte is voor de landbouw. Waar komen we de tennisbanen tegen? Is dat voornamelijk tussen het groen en de koeien of ook in de drukte van de stad?

Brabantse toptennissers

Eén van de oudste tennisverenigingen van Eindhoven en zelfs van Zuid-Nederland is E.L.T.V. Deze vereniging is in 1929 opgericht en heeft een rijke historie en verschillende tenniskampioenen voortgebracht op nationaal en internationaal niveau. Een bekende toptennisser is bijvoorbeeld Paul Haarhuis. Hij stond samen met Jacco Eltingh - tegenwoordig technisch en commercieel directeur bij de KNLTB - in de jaren ’90 bovenaan de wereldranglijst dubbelspel en inmiddels is hij bondscoach en teamcaptain van de Team NL Davis Cup- en Billie Jean King Cup-teams (voorheen Fed Cup).

Naast de successen is het tennispark van E.L.T.V. ook prachtig en authentiek. De 11 tennisbanen liggen verscholen tussen de bomen en de bloemen, die tijdens ons bezoek prachtig in bloei stonden. Aan de unieke vegetatie heeft erevoorzitter Frits Philips een grote rol gespeeld, want op zijn buitenlandse reizen nam hij stekjes van bomen en planten mee voor het park. Dit is nog steeds terug te zien!

Van 12 tot 1480 leden

Eindhoven beschikt bovendien over de grootste vereniging van de provincie, namelijk Genneper Parken Tennis. De 18 banen liggen gelegen in een sport- en recreatiegebied, de Genneper Parken. Opvallend aan deze vereniging is de combinatie van gravel en smashcourt, maar ook het prachtige nieuwe clubhuis. De 1480 leden kunnen hier een drankje doen op het grote terras met loungesets. Een groot verschil is de allerkleinste vereniging, T.C. St. Hubert, met 2 banen en 12 leden.

Wie ook een gloednieuw en modern tennispark heeft, is T.C. Gilze. Sinds 2015 hebben zij dit park in gebruik en kunnen de ruim 500 leden tennissen op de 8 kunstgrasbanen of op de padelbanen. Padel is een opkomende sport in Nederland en is een combinatie tussen tennis en squash, met veel snelle en explosieve rally’s. Het park wordt strak onderhouden en ziet er fantastisch uit. Gelegen aan het meer Water aan de Warande en in een open groene omgeving, met een grote speelruimte. Wel vlakbij de snelweg, zodat het gemakkelijk te bereiken is.

Tennissen in de bossen

Noord-Brabant kent vele tennisverenigingen in de bossen, zoals T.O.S. dat gelegen is in de bossen van Kempen. Ulvenhoutse T.V. ligt aan de rand van, niet geheel toevallig, de Ulvenhoutse bossen. Ook deze vereniging heeft naast de tennisbanen 4 padelbanen, welke binnenkort worden uitgebreid naar 6. T.O.S. en Ulvenhoutse T.V. zijn echt twee prachtige locaties in de bossen.

Tennis kijken op internationaal niveau

Tot slot kennen we Noord-Brabant natuurlijk van het internationale tennistoernooi Libéma Open in Rosmalen. Jaarlijks in juni gebruiken veel toppers de prachtige banen van het Autotron als voorbereiding op Wimbledon. Onze eigen Kiki Bertens behaalde er in 2019 voor het eerst de finale, maar verloor daarin helaas van Alison Riske. Topdubbelaarster

Demi Schuurs pakte in 2018 met de Belgische Elise Martens de titel in het dubbelspel. Lesley Pattinama-Kerkhove en Bibiane Schoofs stonden een jaar later ook in de finale, maar gingen daarin onderuit tegen het winnende koppel Shuko Aoyama en Aleksandra Krunic.

Libéma Open is een succesvol tennistoernooi, met leuke activiteiten, waar je op hoog niveau tennis kan kijken. Ook nog eens op gras, uniek!

Noord-Brabant heeft een grote variatie in tennislocaties. Inderdaad tussen het groen, maar ook in de grote steden. Waar wil jij het liefste tennissen? Is dat in de natuur of in de stad? Meer tennislocaties in Noord-Brabant, maar ook bij jou in de buurt vind je in de verenigingzoeker.