TAM

Tennissen in Groningen

Meer dan 1 miljoen Nederlanders staan met regelmaat op één van de vele tennisbanen in Nederland. Tennis is na voetbal dan ook de grootste sport in Nederland. Wij gaan het land door om per provincie te kijken waar je de mooiste en meest bijzondere tennisbanen van Nederland vindt. Dit keer reisden we af naar het noorden: Groningen.

Een bezoek aan één van de kleinste en dunst bevolkte provincies van Nederland laat al snel zien dat Groningen een tennisdichte omgeving is. Vol groen, ruimte en water, waar de mooiste accommodaties zijn te vinden. Middenin al deze ruimte bevindt zich de hoofdstad Groningen waarvan de binnenstad gedomineerd wordt door studenten. De tennissende studenten ontmoet je bij studententennisverenigingen TAM, T.C. Veracket en G.S.T.C. De studenten hebben hun clubhuis, 't Haarhuisje, vernoemd naar Paul Haarhuis, bondscoach en teamcaptain van de Team NL Davis Cup- en Billie Jean King Cup-teams (voorheen Fed Cup). Fanatiek moedigen zij dan ook bij elke thuis- en uitwedstrijd samen het Nederlandse team aan.

Klein en authentiek

Opvallend voor Groningen zijn de vele kleinere en authentieke tennisverenigingen. Ruim 80 procent van de verenigingen heeft minder dan 150 leden. Deze zijn veelal te vinden in een bosrijke omgeving, zoals O.D.I.V.I.A - Blijham met 4 gravelbanen, L.T.C. Oude-Pekela met 4 buitenbanen en L.T.C. Amor in Beerta waar de tennisbanen prachtig in het park liggen. De allerkleinste vereniging is het charmante T.C. Usquert met 27 leden. Geheel in het groen verscholen liggen de porous kushion kourt banen, een hardcourt soort die je niet vaak tegenkomt op een tennispark.

Opvallend is dat meerdere van deze authentieke verenigingen alweer hun honderdste verjaardag hebben gevierd of op korte termijn gaan vieren. Zo bestaat Amor (Alles Met Ons Racket) nu 101 jaar, O.D.I.V.I.A – Blijham viert het jubileum over drie jaar en GLTB is zelfs al 108 jaar oud.

14 tennisbanen in een woonwijk

Met GLTB is meteen ook de grootste vereniging van de provincie Groningen genoemd. GLTB telt 1297 leden, is gevestigd in de stad Groningen en gelegen middenin een woonwijk. Kenmerkend zijn de vele authentieke details die je hier bij de 14 tennisbanen tegenkomt. Het gezellige Theehuis met terras is de centrale plek bij deze vereniging.

Toptennis in Groningen

Voor de jeugd zijn er voldoende tennismogelijkheden in de noordelijkste provincie. Tennis- en Squashclub Haren is een club die erg actief is voor de jeugd. Jaarlijks organiseert de club verschillende evenementen, zoals het Nationaal 4 sterren (jeugdtoernooi) en de Nations Cup waar de beste jeugdspelers uit Europa aan deelnemen. In de zomer van 2018 werd hier een Future toernooi aan toegevoegd, een internationaal15.000 dollar-toernooi voor beginnende profs.

Ook in 2019 konden talenten worden gespot tijdens de vernieuwde ITF World Tennis Tour , waar Jesper de Jong aan de haal ging met de zege in het enkelspel. Hij is voorlopig nog de laatste winnaar, want in 2020 werd er wegens corona geen ITF WTT georganiseerd in Haren.

Een toptennisser die bij deze club in Haren is opgegroeid, is voormalig captain van het Davis Cupteam, Tjerk Bogtstra. Na coach te zijn geweest van onder meer Jan Siemerink, Martin Verkerk en Raemon Sluiter is hij uitgevlogen naar Doorn, waar hij samen met oud-tennisprof en vriend Tom Kempers een tennisacademy is gestart.

Kortom, het hoge noorden biedt veel mogelijkheden om op prachtige tennislocaties de sport te beoefenen. Omringd door de natuur, of juist door de gezelligheid van de studentenstad.