HLTC de Kuil

Tennissen in Zeeland

Tennis is na voetbal de populairste sport in Nederland en dus is er in ons land een enorme variatie aan tennislocaties. Deze variatie is niet alleen te zien in de omvang en ondergrond van de banen, maar vooral ook in de omgeving. Van bosrijk gebied tot uitgestrekte weilanden. Wij reizen door heel Nederland om de mooiste tennislocaties te vinden. Waar tennissen de ruim 1 miljoen Nederlanders? Deze editie trokken we richting Zeeland.

Niets is zo kenmerkend voor deze provincie als de Zeeuwse mosselen en het prachtige vlakke landschap beschermd door vele dijken, dammen en duinen. Dit landschap leent zich goed voor tennisbanen waardoor tennis een populaire sport in Zeeland is. De provincie telt 75 tennisclubs, waarvan er al twee ouder dan 100 jaar zijn.

Prachtig groen van Burg-Haamstede

TC Westerschouwen is omringd door het prachtig groen van Burg-Haamstede. Het park is mooi gelegen tussen de Zeepeduinen en de dorpskern van Burgh en beschikt over drie banen. Het is een kleine, maar gezellige vereniging. Door het claytech materiaal van de banen - gravel in een kunststof mat - kan er het hele jaar gespeeld worden, terwijl de banen er uit zien en spelen alsof het gravel is. Win-win!

We vertrekken naar het middelste eiland van Zeeland. Daar ligt TC Souburg in Oost-Souburg en typeert zich door haar zelfredzaamheid. De tennissers van deze club zijn bereid om meer te doen dan alleen een balletje te slaan. Naast het aanleggen en onderhouden van de banen, verbouwen zij het clubhuis, leggen de verlichting aan en beheren zelf de kantine. Jaarlijks worden de banen speelklaar gemaakt en wordt er een groot open toernooi georganiseerd. Dankzij het enthousiasme en betrokkenheid van de leden is dit een prachtig park geworden.

TV De Goese Maan bestaat sinds 2011 en ligt langs de haven van Goes. De tennisvereniging beschikt over zeven verlichte banen en is voortgekomen uit een fusie van de twee Goese tennisverenigingen ’t Halve Maantje en TV Goese. Hier gaat aandacht voor recreatief tennis en wedstrijdtennis samen.

Langs de kust van Vlissingen

Ben je een strandliefhebber en tennis je graag in de frisse zeelucht? Ga dan zeker langs bij LTC Dos. Dit park ligt langs de kust van Vlissingen, beschikt over vijf gravelbanen en twee Canada Tennbanen. Daarnaast is er ook een oefenkooi, diverse speeltoestellen en twee jeu de boulesbanen. Ook kun je terecht bij LTC Schelde, deze club wordt getypeerd door de unieke ligging direct achter de boulevard van Vlissingen. Bovendien wordt dit park deels omringd door luxe vakantiehuisjes van camping de Nolle, voor het ultieme vakantiegevoel.

Lesley Pattinama-Kerkhove

Een van de bekendste toptennissers uit de provincie is Lesley Pattinama-Kerkhove, woonachtig in Zierikzee en actief in zowel enkel- als dubbelspel. Ze schreef in december 2020 voor de derde keer de NK Tennis op haar naam. De Zeeuwse zag in de finale regerend kampioene Richel Hogenkamp na een uitglijder in de tiebreak van de eerste set noodgedwongen opgeven.

Pattinama-Kerkhove bereikte in 2017 de kwartfinale van het WTA-toernooi van Kuala Lumpur en kwalificeerde zich dat jaar ook voor de US Open. Ze kwam meerdere keren uit voor het Fed Cup-team. 

In Zeeland, en vooral op Schouwen-Duiveland, is de onderlinge deelname aan toernooien groot. Tennissers komen bij 'elkaar over de vloer' en doen actief mee aan competities en toernooien in de Zeeuwse lucht. Wil je hier ook eens aan meedoen of ben je gewoon nieuwsgierig geworden? Alle tennisparken in deze provincie, maar ook bij jou in de buurt vind je in de verenigingszoeker.