Marieke - beginnende tennisser

'Nu het steeds beter gaat, word ik alleen maar fanatieker'

Aanvankelijk leek het haar niks, dat tennissen. Ze had vroeger weleens bij haar opa gekeken, maar die overtuigde haar niet om de sport op jonge leeftijd te omarmen. “Ik snapte niet dat mensen tennis leuk vonden”, denkt ze terug aan die tijd. De afgelopen jaren legde ze zich dan ook toe op paardrijden en hardlopen, maar na verloop van tijd miste ze het competitieve aspect. “Op een gegeven moment zei m'n schoonmoeder: is tennis niet iets voor jou? Ik wilde het nog wel een kans geven en toen ik het eenmaal gedaan had, merkte ik dat ik het stiekem toch wel heel erg leuk vond. Ik was meteen verkocht.”

Inmiddels is Marieke alweer ruim twee jaar lid van ALTV Tepci in Apeldoorn en slaat ze geregeld een balletje met haar vriend of met een vast groepje op de woensdagavond. “Het fijne van tennis is dat je zelf kan kiezen hoe laat je wil spelen en met wie”, vertelt Marieke, die sinds vorig seizoen de smaak van het wedstrijdspelen te pakken heeft gekregen. Zowel in het enkel- als in het dubbelspel heeft ze inmiddels al een aantal toernooitjes gespeeld. “Ik vond het in het begin best wel spannend, maar in de 8 speelt iedereen die net is begonnen, dus dan ben je niet de enige voor wie het allemaal nieuw is.”

Plezier en uitdaging

De spanning maakte al gauw plaats voor plezier, want Marieke merkt dat ze elke wedstrijd weer een beetje beter wordt. “Je leert zoveel van die wedstrijden! Tot vorig jaar had ik nog nooit een echte wedstrijd gespeeld en wist ik nog niet eens waar ik moest gaan staan voor de service. Nu merk ik dat ik per wedstrijd beter word en daar word ik alleen maar fanatieker van”, gaat ze verder. “Op mijn rating ben ik nu nog een 9,5 dus ik hoop dat ik die de komende jaren omhoog kan halen. Niet dat het mij per se om de rating gaat, maar ik ben gewoon heel benieuwd waar de max ligt. Het doel is om ooit 6 te worden.”

Dit jaar heeft ze zich bij een aantal toernooien ingeschreven in de 7, omdat ze beter wil worden en wil leren van haar tegenstanders. Dat gebeurde vorig jaar ook tijdens een weekendtoernooi bij haar club toen zij en haar vriend op het laatste moment werden ingedeeld in de gemengd dubbel 7. “Bij dit toernooi kwamen ze mensen tekort om een leuk poule te maken en toen werden wij gevraagd of we mee wilden doen”, vertelt ze. “Eigenlijk was de 7 nog te hoog gegrepen, maar we hadden zoiets van: we proberen het wel gewoon. We hebben drie hele leuke wedstrijden gespeeld en wisten er zelfs nog eentje te winnen.”

Zo verloren ze van de uiteindelijke winnaars, maar na afloop van deze wedstrijd speelden ze nog een derde set in een andere samenstelling. “Speelde ik met die man en mijn vriend met die vrouw. Op die manier was het veel gelijkwaardiger en kreeg ik zelfs nog wat tips van die man. Na afloop deden we nog een drankje en spraken we af dat we een keer een toernooitje zouden spelen bij hun op de club”, aldus Marieke, die de komende weken nog een paar toernooien speelt. “Het is heel leerzaam en supergezellig. In het begin had ik niet gedacht dat ik meteen al mee zou komen, maar het gaat beter dan verwacht.”

Doe je ook mee?

Toernooien spelen waar en wanneer je dat wilt. Dat is mogelijk! Er is namelijk altijd een toernooi bij jouw in de buurt. Er zijn verschillende soorten open toernooien. Naast een traditioneel weektoernooi, kan je bijvoorbeeld ook meedoen aan een dag-, of weekendtoernooi. Ben je net begonnen met tennis en wil je graag kennismaken met het spelen van wedstrijden. Schrijf je dan in voor een starterstoernooi. Toernooien zijn voor iedereen, of je nu net begonnen bent of al langer speelt! Het actuele aanbod van open toernooien vind je op MijnKNLTB. Je kan je op MijnKNLTB dan ook gelijk voor deze toernooien inschrijven. Informeer ook eens bij de tennisleraar of verenigingstoernooileider van jouw tennisvereniging. Zij kunnen je vaak ook vertellen of er nog leuke toernooien in de buurt georganiseerd worden.