Hoek van Holland (Koolman en Van Doorn)

Gelegenheidsduo wint gemengd dubbelspel NK Beachtennis; favorieten voortijdig gestrand

Dyvand Koolman en Margot van Doorn hebben zich zeer verrassend gekroond tot Nederlands kampioen Beachtennis in het gemengd dubbelspel. Het gelegenheidsduo had zich pas een paar dagen voor het sluiten van de markt ingeschreven. "Zij hadden een ontzettend mooie klik", zag organisator Tim van Pagee in Hoek van Holland.

Niet Joyce Fennis en Joeri Ertner, op de 70ste plaats Neerlands hoogst geklasseerde man op de wereldranglijst. Niet Adam Lee, een week eerder nog finalist in het enkelspel, en Renee Woonings. En zelfs niet Bo Groot Antink en Neerlands beste speelster Anne Hoogendam, op voorhand hét favoriete duo voor de titel in het tweede weekeinde van de NK Beachtennis.

Verrassend genoeg waren het de op Aruba geboren en getogen Dyvand Koolman en Margot van Doorn die er met de titel vandoor gingen. Zij moesten elke ronde zwaar aan de bak, waarbij met name de kwart- en halve finales slopend waren, totdat ze in de finale zeer overtuigend wonnen van Joey Schaaf en Rachel van Barneveld met 6-4, 6-2. Dat duo had in de halve finales in een thriller afgerekend met Ertner en Fennis: 3-6, 6-4, 7-6 (8).

Adam Lee en Renee Woonings tekenden voor de stunt van de dag, door in de kwartfinales met 6-3, 6-2 te winnen van Bo Groot Antink en Anne Hoogendam.

"Met de wind was het lastiger smashen, dat was in het nadeel van Bo. Misschien is dat van invloed geweest. Het niveau is ook gewoon omhoog gegaan. Spelers zijn gegroeid en de verschillen zijn kleiner geworden. Naar eigen zeggen hadden Bo en Anne hun dag niet", vertelt Tim van Pagee. 

Fantastische duik

Hij zag het gelegenheidsduo tot grote hoogten stijgen. "Zij hadden een ontzettend mooie klik. Dyvand is sinds vorig jaar veel aan het les geven, heeft er veel voor gedaan. Dit jaar is hij ook nog padeltrainer geworden. Hij heeft een fantastische duik, mooie techniek. Iemand die het beachtennis serieus benaderd. Margot heeft jarenlang internationaal gespeeld en is met Fleur van Haasteren al vaker kampioen geworden", kenmerkt Van Pagee de winnaars. 

Verspreiden

Voor het tweede weekeinde was de organisatie van de NK Beachtennis verkast van Zandvoort naar Hoek van Holland. 

Van Pagee hoopt dat het beachtennis net zoals in Scheveningen snel aan populariteit wint. Dat is ook de gedachte achter de verschillende locaties van de NK dit jaar. "Dat is een proces. Tien jaar geleden zijn we ook in Scheveningen begonnen met een paar veldjes en daar wordt nu volop gespeeld in de zomermaanden. Er worden trainingen gegeven, er is een app-groep met driehonderd man. Zodra het weer het toelaat, wordt daar gespeeld", aldus Van Pagee, die inzet op een zelfde scenario voor Hoek van Holland (in de buurt van Rotterdam) en Zandvoort (in de buurt van Amsterdam).

Klik hier voor meer over de NK Beachtennis, zoals alle speelschema's en uitslagen.

Op 17 augustus gaat de NK Beachtennis verder in Scheveningen met de voorronde van het dames- en herendubbelspel. Op 24 augustus is het hoofdtoernooi en de NK Jeugd. Het dames- en herendubbelspel zijn de belangrijkste onderdelen in het beachtennis. De winnaars verdienen een ticket voor de EK in 2025. Klik hier voor meer informatie.

De finalisten van de NK Beachtennis gemengd dubbelspel, vlnr: Joey Schaaf, Rachel van Barneveld, Dyvand Koolman en Margot van Doorn.