Blessure Warming Up

Verschillende soorten scans voor sportblessures

Sporten is gezond, maar blessures zijn helaas onvermijdelijk. Blessures kunnen worden onderverdeeld in acute en chronische blessures, en vaak is een scan nodig om de exacte aard van de blessure te achterhalen. Maar is een MRI altijd noodzakelijk om een blessure te diagnosticeren? Volgens de sportradioloog bij SportsValley niet altijd. Er zijn verschillende soorten scans, zoals MRI's, CT-scans, röntgenfoto's en echo’s, elk met hun eigen toepassingen en voordelen.

Voorbeeld: Blessure bij een tennisser

Neem bijvoorbeeld een 64-jarige tennisser die al een tijd last heeft van de zijkant van zijn pols, vooral bij de backhand. De klachten zijn zo erg geworden dat hij zijn tennisracket niet meer goed kan vasthouden. Deze man wil graag een MRI, maar is dat wel de beste keuze?

Het juiste onderzoek

Bij tennissers gaat het vaak om een peesblessure. Voor peesblessures is een echografie veel geschikter dan een MRI. Met een echo kan men de bewegingen tijdens het onderzoek observeren. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer de persoon zijn pols beweegt? Er zijn meer details zichtbaar bij een echo dan bij een statische MRI. Voor dit soort blessures biedt een echo dus veel meer inzicht. Een echo kan bijvoorbeeld direct laten zien of er vocht rondom de pees zit, wat typisch is voor overbelasting. Op basis van deze bevindingen kan de behandelaar meteen besluiten om een ontstekingsremmer precies rondom de pees te plaatsen om het herstel te versnellen.

Behandeling en herstel

Het is belangrijk om naast de juiste diagnose ook goede therapieën te volgen. Raadpleeg altijd een sportarts of huisarts voor een goed behandelplan. Zij kunnen gepersonaliseerde adviezen geven voor een snel en effectief herstel.

Kortom, hoewel een MRI een waardevol diagnostisch hulpmiddel is, is het niet altijd de beste keuze voor elke blessure. Door het juiste type scan te kiezen, kan een blessure beter worden begrepen en behandeld, wat leidt tot een sneller en beter herstel.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Sports Valley.