Lage Rugklachten

Last van je rug: wat nu?

Rugklachten kunnen een grote impact hebben op je dagelijks leven, vooral als je een actieve sporter bent. Stel, je bent een 36-jarige tennisser en hebt al langere tijd last van je rug, vooral bij het serveren. De pijn zit een beetje linksonder in je rug. Zes maanden geleden heb je al een MRI laten maken, waarbij er toen vocht in de wervels werd gevonden. Sindsdien ben je minder gaan sporten, maar de klachten blijven bestaan nu je weer actiever bent geworden. Wat moet je doen? Stoppen met sporten of een nieuwe MRI laten maken?

Advies van de sportradioloog

Het is verstandig om bij rugklachten opnieuw langs te gaan bij een sportradioloog. Met een nieuwe MRI kan je goed zien wat er aan de hand is. Een herhaalde scan kan bijvoorbeeld laten zien of er weer vocht in de wervels zit. Door de nieuwe MRI te vergelijken met de eerdere, krijg je meer inzicht in de ontwikkeling van je blessure. Neem daarom altijd je eerdere onderzoeken mee. Dit helpt de arts om een context te schetsen: waarom je de klachten hebt, of ze erger of minder zijn geworden, en of het nodig is om verdere stappen te ondernemen.

Wat kan de nieuwe MRI laten zien?

Stel, de nieuwe MRI laat meer vocht in je wervels zien dan de vorige keer. Dit duidt op een toename van overbelasting. Er kan zelfs een klein breukje aanwezig zijn. In dat geval is het verstandig om ook een CT-scan te laten maken. Een breuk vereist namelijk een nauwkeurig behandelplan, omdat het meer is dan alleen vocht in de wervels.

Het belang van eerdere beeldvorming

Wanneer je terugkomt met een blessure en eerdere beeldvorming hebt, neem deze dan altijd mee naar je volgende afspraak. Dit stelt de arts in staat om een betere diagnose te stellen. Een nauwkeurige diagnose leidt tot een effectiever behandelplan en sneller herstel.

Conclusie

Bij aanhoudende rugklachten is het essentieel om opnieuw te laten onderzoeken wat er aan de hand is. Een nieuwe MRI, eventueel aangevuld met een CT-scan, kan duidelijkheid geven over de oorzaak van je klachten en de beste behandeling. Neem altijd je eerdere beeldvorming mee naar je afspraak voor een optimale diagnose en een sneller herstel.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Sports Valley.