Scorebord stand groen

Spelregels

De spelregels van tennis zijn bepaald door de Internationale Tennis Federatie (ITF). Ze gelden voor zowel mannen als vrouwen en zijn in Nederland vastgelegd in een speciaal document dat heet: Tennisspelregels.

Bij tennis moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenstander(s) worden geslagen. Het doel is om het de tegenstander(s) onmogelijk te maken de bal op dezelfde wijze terug te slaan. 

Game, set & match: de puntentelling bij tennis

Bij de puntentelling in tennis gaat het om game, set en match. Maar hoe werkt die eigenaardige puntentelling nou precies en wanneer heb je een wedstrijd gewonnen? In onderstaande video leggen we je uit hoe het werkt. 

De lijnen van het veld

Een tennisveld is opgebouwd door de vele lijnen. Wat is de functie van deze lijnen? En met welke lijnen moet ik rekening houden als ik ga singelen en met welke lijnen moet ik rekening houden als ik ga dubbelen. In onderstaande video laten we zien welke lijnen er zijn en wat ze betekenen!

Enkelspel en dubbelspel

Je speelt tennis normaliter met 2 of met 4 spelers. Dat noemen we enkelspel en dubbelspel. Maar welke posities moet je tijdens de wedstrijd innemen? In onderstaande wordt dat aan je uitgelegd.