Rick fit op de baan buiten

Doorspelen is altijd goed: Voorkom blessures in het voorjaar

Het is winter! De tijd van het jaar van gezellig samenzijn, cadeaus en uitgebreid eten. Maar ook van lekker tennissen in de frisse buitenlucht of zweten op een indoorbaan, want jij wil toch ook fit het nieuwe seizoen in?
Daarom geven experts tijdens de wintermaanden enkele tips om rekening mee te houden. Want bedenk: Doorspelen is altijd goed.

  • Lees hier de acht gezondheidsvoordelen van tennis.
  • Lees hier over het behouden van tennisspecifieke conditie.
  • Lees hier tips voor spelen in de kou.

Veel vaker wordt er in de winter buiten getennist. Indoorbanen verdwijnen als sneeuw voor de zon en de wintermaanden in Nederland worden steeds milder. Wij vroegen manueeltherapeut en fysiotherapeut van het Nederlandse Davis Cup- en Billie Jean King Cupteam Jesper Put naar de lichamelijke voordelen van doorspelen in de winter.

Waarom is het goed om in de winter door te blijven spelen?

‘Blijven bewegen heeft meerdere positieve effecten op het lichaam. Je zorgt er bijvoorbeeld mee dat je je spiermassa behoudt. Ook hou je tijdens het spelen je conditie op peil. Ander lichamelijke voordeel is dat je minder vaak ziek wordt, omdat je een verbeterde weerstand hebt. Mentale voordelen door te blijven tennissen in de winter zijn er ook. Zo kunnen mensen die blijven sporten beter omgaan met angst en stress. En al die extra trainingsuren zorgen er ook nog eens voor dat je spel verbetert.’

Voorkom je hiermee blessures in het voorjaar?

‘Door een continue belasting te houden op het lichaam, blijft het lichaam weerbaarder. Bij een winterstop, waarin niet wordt getennist, zie je vaak dat er in het voorjaar blessures door overbelasting ontstaan. Het lichaam is na de winterstop niet meer gewend om de tennisbelasting te verdragen en dit geeft een verhoogde kans op blessures.’

Wat gebeurt er met je fysieke gesteldheid als je in de wintermaanden niet tennist?

‘Inactiviteit tijdens de winterperiode heeft een aantal nadelige gevolgen voor het lichaam. Je conditie verslechtert, spiermassa neemt af en je weerstand tegen ziektes wordt minder. Inactiviteit verhoogt ook het risico op chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en overgewicht.’

Waar moet je rekening mee houden als je in de winter buiten tennist?

‘Tennissen in de winter kan echt heerlijk zijn, echter moet men wel met een aantal dingen rekening houden. Zo kan het erg koud zijn en de baan glad. Zorg dat veiligheid voorop staat. Goede schoenen kunnen hierbij al helpen. Kleed je tijdens koud weer warm aan. Je kunt hierbij ook denken aan thermokleding.’

Heb je tips of oefeningen voor tennissen in de winter?

‘Naast het warm aankleden is de warming-up een belangrijk onderdeel. Wanneer je lichaam niet goed warm is, liggen blessures op de loer. Je lichaam heeft in de winter meer tijd nodig om warm te worden dan in vergelijking met de zomer. Neem daarom de tijd om een uitgebreide warming-up te doen en draag eventueel verschillende lagen kleding die je gemakkelijk uit kunt doen wanneer de warming-up is voltooid.’

Blijf dus ook in de wintermaanden lekker door tennissen!