Dames Dubbel

Tenniskleding

Misschien vind je het belangrijk om er op de tennisbaan leuk uit te zien. Dat kan, maar ook om andere redenen verdient tenniskleding aandacht. Niet alleen je uiterlijk telt, óók je gezondheid. 

Vanuit gezondheidsperspectief zijn de volgende eigenschappen van kleding relevant:

  • Vocht- en temperatuurregeling 
  • Ademend vermogen 
  • Comfort 

Vocht- en temperatuurregeling

Goede tenniskleding zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur zo constant mogelijk blijft. De kleding voorkomt dat je bij slecht weer of na het tennissen (te snel) afkoelt, maar zorgt er ook voor dat de warmte door het sporten goed wordt afgevoerd. Belangrijk, want een oplopende lichaamstemperatuur gaat gepaard met een achteruitgang van je prestaties en een verhoogd risico op hitteaandoeningen. Daarom is het belangrijk dat de stof het transpiratievocht goed kan opnemen en kan afvoeren naar de buitenste lagen van de kleding, waar het vervolgens kan verdampen. Veel moderne textielsoorten zijn daarvoor uitstekend geschikt (in tegenstelling tot katoen, dat vroeger veel gebruikt werd).  

Ademend vermogen

Tenniskleding moet weliswaar transpiratievocht goed kunnen afvoeren, maar tegelijk ook regen en wind zo veel mogelijk buiten houden. Ook daarvoor zijn veel moderne textielsoorten zeer geschikt.  

Comfort

Goede tenniskleding zit lekker! Je moet je er vrij in kunnen bewegen. Te strakke kleding kan de bloeddoorstroming belemmeren en huidirritaties veroorzaken. Te losse kleding kan juist weer in de weg zitten. In veel tenniskleding zitten materiaalsoorten als elastan en lycra, die wel elasticiteit aan de kleding geven, maar niet knellen en vormvast zijn. 

Adviezen 

  • Sportkleding gemaakt van moderne synthetische materialen is geschikt om de lichaamstemperatuur zo constant mogelijk te houden, transpiratievocht goed af te voeren en regen en wind zo veel mogelijk buiten te houden.
  • Na het tennissen is het verstandig om droge kleding aan te trekken (denk ook aan sokken!). Zo verklein je de kans op spierproblemen en verkoudheid. 
  • Tenniskleding moet vooral comfortabel zitten, zodat je lekker kunt tennissen.