Sophie Asberg

Tips van Sophie: Zwaar racket

Hey Tennisplayer! Heb jij wel eens een zwaar racket? Ik hoop het niet, want het is niet cool. Of weet je niet wat een ‘zwaar racket’ is? Lees dan het bizarre verhaal hieronder. Dan kom je er snel achter. Ik ben benieuwd of jij het net zo raar vindt als ik. Wie weet inspireert dit stukje jou wel tot een goed voornemen in de toekomst. Ten minste, als je wel eens last hebt van een zwaar racket. Veel plezier met lezen.

Ik was een keer aan het kijken bij een groot jeugdtoernooi in de hal. Er werd lekker getennist. Maar weet je wat me óók opviel? Op bijna iedere baan stond er wel een speler met een zwaar racket. Ik overdrijf niet.

Telkens zag ik iemand zijn racket op de grond smijten. Alsof het de nieuwste mode was. Eén baan viel me in het bijzonder op. Daar stond een jongen die echt wel heel gemakkelijk zijn racket wegsmeet. Aan de mevrouw die naast me stond te kijken vroeg ik of zij wist wat er met deze jongen aan de hand was.

‘Tja’, zei ze, ‘Ik weet het niet, maar hij heeft duidelijk last van een zwaar racket. Niet zo fraai! En weet je wat zo vreemd is? Hij heeft de wedstrijd al gewonnen! Ze spelen een paar extra games omdat zij nog tijd over hebben, maar er staat helemaal niets meer op het spel.’

Die jongen gooide dus met zijn racket, terwijl hij de wedstrijd al gewonnen had! 

Vind je dat niet héél erg vreemd? Nu is smijten met je racket nooit oké, maar echt totáál misplaatst als de wedstrijd al afgelopen is!

Nu denk je misschien dat ik je ga verbieden om met je racket te gooien. Omdat ik net zei dat ik smijten niet oké vind. Nee hoor, jou iets verbieden doen je trainer, ouders, of vrienden maar. En uiteindelijk moet je zelf weten of je met je racket gooit.

Ik zal je wel vertellen waarom ik niet houd van zware rackets en dan bedenk je zelf wat je er mee doet. Tenminste, als je wel eens een zwaar racket hebt. Want als je nergens last van hebt, dan hoef jij je natuurlijk weinig van mijn verhaal aan te trekken.

Zes redenen waarom met je racket gooien niet cool is

Let op, hier komen zes belangrijke redenen waarom ik denk dat het niet cool is om met je racket te gooien:

1. Je misdraagt je, dus je bent onsportief bezig. Mocht je denken dat het er cool uitziet dan heb je het mis. Het ziet er juist zielig uit.
2. Je racket is je vriend, die maak je niet kapot. Bovendien kost jouw racket een hoop geld.
3. Het kan je strafpunten opleveren.
4. Je geeft een verkeerd teken aan je tegenstander. Die ziet namelijk dat je boos bent en niet stabiel in de wedstrijd staat.
5. Je geeft óók een verkeerd signaal aan jezelf, want het is negatief. Daar ga je zeker niet beter door spelen.
6. Een rondvliegend racket kan een gevaar zijn voor anderen. Je wil toch niet op je geweten hebben dat je iemand verwondt?

Opdracht

En, wat vind je van dit rijtje van zes? Natuurlijk kan het ook wel eens nuttig zijn om een keer stoom af te blazen tijdens je partij want zo raak je wat van je frustratie kwijt. Daarom tot slot een klein opdrachtje: 
Bedenk eens wat jou zou kunnen opluchten tijdens de wedstrijd als je op je toppunt van frustratie zit, zónder dat het negatief is en zónder misbruik van je racket. 

Niet makkelijk hè? Succes!

 

Sophie Asberg

Geeft tennistips voor de KNLTB