Afdruk aanwijzen

‘Ik voelde de adrenaline in m’n lijf, ik stond echt helemaal aan!’

Tennisdier Sevan Markerink (33) zocht een manier om naast zijn reguliere baan betekenisvol vrijwilligerswerk te doen. De cursus scheids- en lijnrechter bracht hem binnen enkele jaren al naar Libéma Open en het ABN Amro Open ,, Ik voelde een steeds sterker wordende behoefte om mezelf nog meer in het tennis te verdiepen.’’

Voldoening en plezier

Al jarenlang liep hij met de gedachte rond om zich op te geven voor de cursus scheids- en lijnrechter maar het kwam er nooit van. Er was nota bene een pandemie voor nodig om hem over de streep te trekken maar toen hij eenmaal de knoop had doorgehakt, ging het snel met Markerink. Twee jaar nadat hij de cursus afrondde, mocht hij zich al official op Libéma Open noemen, beleefde hij op de lijn mooie Eredivisie Gemengd-finales en zat hij op de stoel bij het NK Senioren Indoor.

Tennis stroomt al sinds zijn jeugd door de aderen en geeft hem naar eigen zeggen enorm veel voldoening en plezier. ,,Zowel het beoefenen ervan als het ernaar kijken. De toernooien, spelers, wedstrijden, verenigingen, tradities, de emoties. Ik voelde een steeds sterker wordende behoefte om mezelf nog meer in het tennis te verdiepen, er nog meer onderdeel van te worden en het tegelijkertijd iets terug te geven.’’

Volle tribunes

Afgelopen jaar beleefde Markerink zijn absolute hoogtepunt als lijnrechter op het Libéma Open, toen hij op Court 1 mocht optreden bij de wedstrijd tussen David Goffin en Jesper de Jong. ,, De brandende zon, het mooi verzorgde gras, volle tribunes met enthousiast publiek, één nationale topspeler versus één internationale topspeler in een zeer gelijk opgaande strijd; ik voelde de adrenaline in m’n lijf , ik stond echt helemaal aan! Voor dit soort ervaringen doe ik het.’’ En niet alleen het sportieve aspect is hierbij leidend, ook de sociale contacten eromheen maken volgens Markerink arbitrage zo leuk:  ,,Ik kom in aanraking met allerlei officials, mensen van allerlei verschillende leeftijden, nationaliteiten, achtergronden en karakters, waarvan ik de meesten normaal gesproken waarschijnlijk nooit zou ontmoeten.’’

Karakter

Hij startte de cursus scheids- en lijnrechter samen met zijn jeugdvriend Karel Sanders, die ook nog altijd actief is als nationaal lijnrechter. ,,Voordat we ons voor een toernooi opgeven om te lijnrechteren, stemmen we altijd even onze agenda’s op elkaar af’’, aldus Markerink. ,,Samen erheen rijden, samen op de baan staan, elkaar zien en horen callen, even contact bij de wissel, het achteraf doornemen van beslissende momenten: het geeft net dat beetje extra, bovenop een hobby die al volledig als een extra voelt.’’

Een hobby die hij kan uitoefenen vanwege zijn flexibele baan als projectmanager bij de ontwikkeling van grote kantoorgebouwen voor de Rijksoverheid. De kwaliteiten die hij daarvoor nodig heeft, kan hij perfect toepassen op de tennisbaan.  ,,Er zit blijkbaar toch iets in mijn karakter verscholen dat veel waarde hecht aan rechtvaardigheid en structuur, wat erin resulteert dat ik vaak een leidende of faciliterende rol pak om te zorgen dat anderen hun werk goed kunnen doen.’’

Nationaal Scheidsrechter

De leiding pakken, dat zal hij in de toekomst nog meer gaan doen. Markerink zit momenteel in het traject om Nationaal Stoelscheidsrechter te worden. ,, Meer verantwoordelijkheid, meer de ogen op je gericht, meer in contact met spelers en meer vereiste focus over een langere periode. Ik ben benieuwd hoe ver ik in deze rol kan groeien.’’

Ben jij al overtuigd en wil je graag scheids- en lijnrechter worden bij de KNLTB? Meld je dan aan voor de cursus tot scheids- en lijnrechter. Dit is jouw eerste stap in de arbitragewereld. Klik op onderstaande button voor meer informatie over de cursus tot scheids- en lijnrechter en om je op te geven voor de cursus.