Isis van den broek NK3

Talentvolle Van den Broek (18): ‘Het is hard werken’

De grootste Nederlandse talenten volgen het toptennisplan Five steps to the Top. Nu lijkt het misschien dat de top slechts een paar stappen verwijderd is, maar het vergt duizenden uren hard werken om er te komen.

Isis van den Broek heeft als missie om te slagen als toptennisster. De 18-jarige speelster uit Driebergen maakte vorig jaar de overstap van junioren naar de profs en won in september haar eerste proftitel.

Hard werken is wat Van den Broek op en naast de baan doet. De HAVO-scholiere hoopt dit jaar haar eindexamen te halen, zodat ze zich daarna volledig op haar tenniscarrière kan richten. ‘Ik ben wel een topsporter, maar ik voel mij nog geen prof omdat ik nog op school zit. Die moet ik eerst af maken. Dat is prioriteit nummer één op het moment.’

Van den Broek geeft een inkijkje in haar drukke weekagenda, die bestaat uit gemiddeld vijf fysieke trainingen en negen tennissessies. Dit aangevuld met mentale trainingen wanneer daar behoefte aan is.

Maandag

‘Dan begin ik om 09.00 uur met bijles bij mij thuis. Daarna reis ik snel naar het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen voor twee tennistrainingen en een fysieke sessie. Om 19.00 uur eet ik in de auto naar huis, waarna ik soms nog huiswerk heb te doen.’

Dinsdag

‘In de ochtend ga ik met de trein naar school. Om 12.30 uur word ik van school opgehaald door iemand van de tennisacademie in Hilversum waar ik train. Daar train ik dan tot 18.00 uur.’

Woensdag

‘Deze dag ga ik iets korter naar school en begin ik om 13.30 uur met de eerste van de twee tennissessies in Hilversum. Ook doe ik dan een fysieke training en ben ik pas om 20.00 uur klaar.’

Donderdag

‘Op donderdag train ik weer op het Nationaal Tennis Centrum, nadat ik eerst in de ochtend bijles heb gehad. Net als op maandag eet ik dan meestal in de auto op de weg terug naar huis.’

Vrijdag

‘De laatste schooldag van de week ga ik ‘s morgens naar school en train ik van 14.00 tot 17.00 uur in Hilversum.’

Zaterdag

‘In de ochtend heb ik weer een tennissessie in Hilversum. In totaal train ik twee dagen bij de KNLTB in Amstelveen en vier dagen bij House of Tennis in Hilversum.’

Zondag

‘Vrij… nou ja, meestal moet ik dan wel aan mijn schoolwerk.’

Van den Broek staat momenteel op de 754ste plaats van de wereldranglijst en wist als jong meisje al dat ze proftennisster wilde worden, omdat ze haar oudere zus als voorbeeld had. Een blessure zorgde echter dat die loopbaan in de kiem werd gesmoord. Voor Van den Broek een teken dat het ook zomaar over kan zijn.

‘Vroeger kon ik alleen genieten van winst, maar nu is de route naar eventueel succes ook al mooi. Mezelf ontwikkelen is gaaf.’

‘Het is hard werken in combinatie met school. Gelukkig heb ik nooit echt interesse gehad in feestjes en dat soort dingen, waardoor ik niet het gevoel heb dat ik iets mis. Tenzij het een leuk uitje met de familie is dat ik moet missen doordat ik moet tennissen. Het reizen dat er bij hoort maakt juist dat ik het gevoel heb een rijker leven te hebben dan mijn leeftijdsgenootjes.’

Van den Broek staat te popelen om na haar eindexamen weer vaker op reis te gaan. Ze speelt gemiddeld ongeveer twintig toernooien per jaar, waarvan meer dan de helft in het buitenland.

‘Vorige zomer begon ik met het spelen van ITF World Tour-toernooien en in september had ik al een titel en een finaleplek op zak. Dat was een fijne bevestiging dat ik op de goede weg ben.’

Die weg moet leiden naar de magische top100. ‘Maar het eerste doel is om de kwalificaties voor de Grand Slamtoernooien te halen’, besluit de evenwichtige en doelbewuste Van den Broek.