Krajicek NTC

Krajicek: ‘Beste is om je motortje het hele jaar te laten draaien’

Richard Krajicek blies in december 52 kaarsjes uit. De Wimbledonkampioen van 1996 is nog steeds topfit en sport elke dag. Schaatsen, fietsen, skiën, langlaufen en tennissen houden hem ook gedurende de wintermaanden gezond en sterk. 

Veel mensen hebben ‘vaker gaan sporten’ op hun lijst van goede voornemens in het nieuwe jaar staan. Dat is natuurlijk harstikke goed, maar voor Krajicek overbodig.

‘Wat betreft meer gaan sporten heb ik geen goede voornemens, want dat doe ik sowieso al. Mijn grote voordeel is namelijk dat ik elke ochtend vroeg wakker ben. Rond 5.30 of 06.00 uur ga ik sporten tot een uur of 07.00. Dan heb ik dat al gedaan voor die dag.’

De toernooidirecteur van het ABN AMRO Open (10-18 februari) heeft wel als goede voornemen om gezond te blijven eten. ‘Ik moet op mijn eten blijven letten, zodat ik in februari mijn maatpak weer aan kan en er ook zonder problemen mee kan gaan zitten, haha!’

‘Ik hou van eten en snoepen doe ik graag, maar ik kan als het moet ook gemakkelijk van al die suikers af blijven. Als ik trek heb dan eet ik net zo lief een boterham als dat zorgt dat ik niet ga snoepen. Ik ben net terug uit de Verenigde Staten en vooral daar is het bijzonder lastig om niet ongezond te eten. Bijna overal stoppen de Amerikanen suiker in.’

Krajicek sport nog steeds vaak en kent het belang van dagelijkse beweging. Zeker in aanloop naar de voorjaarscompetitie. ‘Toen ik stopte met proftennis ben ik met vrienden competitie gaan spelen. Eén teamgenoot was in april altijd geblesseerd. Hij wilde namelijk twee weken voor het begin van de competitie alle trainingsarbeid inhalen die hij gedurende de wintermaanden had gemist. Dat werkte niet.’

Uit dit verhaal blijkt dus maar weer dat doorspelen in de winter altijd beter is. ‘Als het lukt om een paar keer per week een uurtje te sporten, blijf dat dan het hele jaar doen. Het beste is namelijk om je motortje het hele jaar te laten draaien. Je hebt er veel meer aan om ook gedurende de winter twee uur per week te spelen dan in twee weken tijd 15 uur de baan op te gaan om het in te halen.’

‘Als je toch een soort winterslaap hebt gehad, start dan rustig op. Geef je lichaam en vooral je pezen tijd om weer te wennen aan de inspanning.’

Maak voor jezelf een opbouw in je training. Als dat een uur per week is, is dat volgens de voormalig nummer vier van de wereld goed. ‘Ga niet te snel meer doen. Hou je aan je plan. Hoe goed je je ook voelt, je lichaam heeft nu eenmaal tijd nodig om te herstellen. Je bent toch ook weer een jaartje ouder.’

Als laatste tip wil Krajicek meegeven om ook tijdens de competitie niet te hard van stapel te lopen. ‘Het kan handig zijn om een groter team te vormen, zodat je bijvoorbeeld de eerste paar keer alleen een single of dubbel speelt. We zijn helaas geen twintig meer!’