Noortje binnen fit op de baan broek uit

Waarom je moet blijven doortrainen in de winter

Buiten is het donker, koud en misschien nat. Maar laat dat je niet tegenhouden om in je sportkleding te stappen en op pad te gaan! Onderzoek toont namelijk aan dat sporten in de winter veel voordelen heeft.

Ten eerste is het geweldig voor je lichaam. De kou en het vochtige weer kunnen je immuunsysteem verzwakken, wat je vatbaarder maakt voor ziektes. Maar door dagelijks een half uur tot een uur te sporten, versterk je juist je immuunsysteem¹. Hoewel het geen garantie is dat je niet ziek wordt, zul je minder symptomen ervaren dan iemand die niet actief is. Dit komt doordat de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten de doorbloeding stimuleren en je immuunsysteem versterken.

Ten tweede is sporten in de winter ook goed voor je mentale gezondheid. In de winter breng je doorgaans meer tijd binnenshuis door. Binnen blijven kan zorgen voor een neerslachtig gevoel, maar buiten actief bezig zijn kan dit voorkomen. Tijdens het sporten wordt de productie van endorfine en dopamine gestimuleerd. Endorfine geeft je een gelukzalig en euforisch gevoel en vermindert pijn. Dopamine maakt je gemotiveerd om door te gaan. Onderzoek toont zelfs aan dat lichaamsbeweging nagenoeg dezelfde werking heeft als antidepressiva².

Buitenactiviteiten maken ons vaak gelukkiger en geven een positiever gevoel dan een workout binnen. Buiten sporten helpt tegen spanning en depressie en geeft meer energie³. Dus, trek die sportkleding aan en ga lekker naar buiten, ook in de winter!

Nog meer motivatie nodig? Kijk hier!