Mees Rottgering (DC Junior Finals 2023)

Vijfde plaats en een koffer vol onbetaalbare ervaringen voor Nederlandse junioren

De Nederlandse junioren zijn heel knap vijfde geworden op de Davis Cup Junior Finals in Córdoba, Spanje. Een prestatie van jewelste voor Mees Rottgering, Sander Paradis en Kaj Glaser, die met een koffer vol onbetaalbare ervaringen terugkeren van het landentoernooi voor spelers tot en met 16 jaar.

“Kan ik over een half uur terugbellen? We staan nu net bij de douane.” Het is minder dan 24 uur na de overtuigende zege over Groot-Brittannië op de slotdag van de Davis Cup Junior Finals en captain Jochem Mol is met de tennistieners op de weg terug naar Nederland. “Als team hebben wij echt een heel knappe prestatie geleverd. Als je vantevoren had gezegd dat wij vijfde zouden worden, had niemand je geloofd. De gemiddelde ranking van onze spelers lag namelijk veel lager. Daarin stonden wij één-na-laatste”, aldus Mol, in het dagelijks leven trainer bij Amjoy Tennis en van Rottgering. “Deze zomer deed Raymond het (toen Nederland zich via de Summer Cups kwalificeerde voor de DC Junior Finals, red.) en hij heeft mij gevraagd of ik dit wilde doen. In 2021 was ik ook al met Sander en Mees op de Summer Cups -14 jaar. Mees ken ik sowieso door en door, al vanaf zijn zesde.”

Met de inmiddels zestienjarige Mees had Nederland in Córdoba een ijzersterke kopman. Bij afwezigheid van de geblesseerde Hidde Schoenmakers, nog zo belangrijk voor Oranje in de Summer Cups, en Thijs Bogaard lag er wel wat druk op zijn schouders, maar daar ging hij uitstekend mee om. Al was het even wennen op het gravel in Zuid-Spanje. “Ze gingen van indoor-hardcourt terug naar gravel, dat was een lastig gegeven. In landen als Spanje en Italië spelen ze het hele jaar op gravel, maar in Nederland kan dat niet. Trainen op gravel lukte de afgelopen weken ook niet door het slechte weer”, aldus Mol, die dit nadeel niet als excuus wil gebruiken voor het 3-0 verlies tegen Tsjechië in het openingsduel. “Het was gewoon niet goed genoeg”, zegt hij over de nederlaag tegen de latere kampioen.

'Knop omzetten'

Door zwaarbevochten 2-1 overwinningen op Marokko en Brazilië plaatste Oranje zich toch voor de laatste acht en daarin wachtte, met de VS, een tegenstander van formaat. Jagger Leach was met 7-5, 6-2 te sterk voor Sander Paradis en omdat Mees net tekort kwam tegen Darwin Blanch was het treffen na twee wedstrijden beslist. Het dubbelspel, om des keizers baard, werd ook een prooi voor de Amerikanen. Mees zal nog wel eens wakker schrikken van de zeven gemiste setpunten in zijn met 6-3, 7-6 (7) verloren wedstrijd. Hij stond met 6-1 en 7-6 voor in de tiebreak van de tweede set.

Mol: “Heel teleurgesteld natuurlijk dat je niet meer om de eerste plaats speelt, maar we konden de knop omzetten. Ze zeiden zelf al heel snel van 'we gaan vol voor die vijfde plaats en blijven in de sterkste opstelling spelen'.”

Masterclass

Met op zaterdag een 2-1 overwinning op Duitsland (winst van Mees en Sander in beslissend dubbelspel) en op zondag 2-0 winst op Groot-Brittannië slaagden onze jongens daar glansrijk in. Met zijn 6-0, 6-1 overwinning op Oliver Bonding, de nummer drie van de wereld tot en met 16 jaar, maakte Mees (zelf de nummer zes) een verpletterende indruk op de slotdag. “Mees gaf een masterclass, dat was zijn beste tennis van de hele week. Hij kreeg ook een compliment van zijn tegenstander en van de coach van de Britten”, zag Mol, die in het dagelijks leven dus ook met Mees werkt. Komend jaar zetten zij hun weg voort op de ITF-tour voor junioren, de jeugd-Grand Slams en de Futures voor senioren.

“Of hem een gouden toekomst wacht, weet je nooit. De concurrentie is moordend. Maar hij doet er alles aan en werkt hard. Hij heeft kwaliteiten die andere spelers niet hebben, maar natuurlijk ook nog verbeterpunten waar hij aan moet werken. Die liggen met name op mentaal gebied; positiever zijn op de baan en minder snel in paniek raken als het niet lukt. Bijzonder zijn z'n technische kwaliteiten. Hij heeft de gave om zowel met forehand als backhand vaart op te vangen en vaart te geven. Er zijn niet veel die dit kunnen”, stelt Mol.

Teamspirit

Terugkijkend op de week in Cordoba wil de 29-jarige coach nog benadrukken hoe blij hij is met de teamspirit van het drietal. “De omgang met elkaar, het aanmoedigen, hoe gedisciplineerd ze zich gedroegen. Dan heb je het over: op tijd gaan slapen, gezond eten en drinken, geconcentreerd een warming-up doen. Eigenlijk gewoon de 'basisdingen' goed invullen. Ook voor Kaj een compliment. Die werd op een gegeven moment niet meer opgesteld, maar bleef toch aanmoedigen met veel energie. Dat was heel mooi.”

Met een koffer vol onbetaalbare ervaringen keren de Nederlanders terug van een week intensief landentennis. Mol: "De ambiance, het onderdeel uitmaken van een team, het oranje shirt dat je met trots draagt. Er komt wat meer bij kijken als je voor je land speelt. Mees was al iets meer gewend, maar met name Kaj en Sander keken hun ogen uit." 

Klik hier voor meer informatie over de Davis Cup Junior Finals en hier voor een artikel met links naar uitslagen en speelschema's.

Afbeelding boven: Mees Rottgering in actie tijdens de Davis Cup Junior Finals. Credits: ITF Tennis.

Afbeeldingen onder: Nederland afgelopen zomer op de Summer Cups -16 jaar.