DB 06098

Tips voor spelen in de kou

Het is december! De tijd van het jaar van gezellig samenzijn, cadeaus, pepernoten en lekker eten. Maar ook van lekker tennissen in de frisse buitenlucht of zweten op een indoorbaan, want jij wil toch ook fit het nieuwe jaar? Daarom geven experts in december enkele tips om rekening mee te houden. Want bedenk: Doorspelen is altijd goed.

Lees hier de acht gezondheidsvoordelen van tennis en hier over het behouden van tennisspecifieke conditie.

Veel vaker wordt er in de winter buiten getennist. Indoorbanen verdwijnen als sneeuw voor de zon en de wintermaanden in Nederland worden steeds milder. Toch zijn er belangrijke zaken om rekening mee te houden als je in de frisse buitenlucht speelt. Bondsarts Babette Pluim geeft tips.

Je moet vooral rekening houden met de temperatuur en de weersomstandigheden als je buiten tennist. In een hal is de temperatuur voorspelbaar, maar buiten kan het koud zijn en kun je last hebben van wind, regen en sneeuw.

Kleed je verstandig op de kou door meerdere laagjes te dragen in plaats van een dikke winterjas. Door gebruik te maken van meerdere kledinglagen kun je goed blijven bewegen en kun je iets uit doen wanneer je het warmer krijgt.

Je handen zijn het lastigst om te beschermen tegen de kou omdat handschoenen dragen tijdens het spelen je gevoel met het racket doet verliezen. Draag handschoenen wel tijdens de warming up en doe ze daarna uit, als je wat warmer bent geworden.

Bij temperaturen onder de 12 graden is het in het algemeen aan te raden om je trainingsbroek en trainingsjack/sweater aan te houden en niet in korte broek of korte mouwen te spelen. De oppervlakkige pezen als kniepees en elleboogpees kunnen dan teveel afkoelen en gevoeliger worden voor blessures. Dit is een vuistregel en kan voor een ieder iets verschillen, maar kleed je op de temperatuur.

Er is geen ondergrens wat betreft temperatuur om door te blijven tennissen. Het hangt vooral van je handen af. Kun je spelen met handschoenen? Dan kun je met een lagere temperatuur de baan op gaan dan wanneer je met handschoenen je racket niet kunt vasthouden.

Let ook op goed schoeisel. De kans op (uit)glijden neemt in de winter namelijk toe. Zorg daarom voor schoenen met voldoende grip. Blijf in ieder geval ook in december lekker door tennissen.