RH 0636

Competitie spelen in 2024: alle wijzigingen op een rijtje

Tennis is leuker als je wedstrijden speelt. Dat geldt natuurlijk ook voor de competitie. Een sportieve uitdaging voor jou en je teamgenoten, met ook veel gezelligheid op de club. De KNLTB bekijkt voortdurend hoe ze de competities aantrekkelijk kunnen houden, passend bij de behoeftes van alle type spelers. 

Voor 2024 zijn er dan ook een aantal wijzigingen voor de verschillende KNLTB-competities. De belangrijkste hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

Tennis 

 • De Najaarscompetitie wordt vanaf 2024 om promotie/degradatie gespeeld. Hierdoor wordt het spannender voor jouw team en jullie tegenstanders om meet te doen. Alle wedstrijden zijn van belang, want teams spelen om het kampioenschap of ze strijden tegen degradatie. Bring it on!
 • Uit onderzoek blijkt dat veel clubs in de winter door kunnen spelen. Daarom zal vanaf de winter 2024/2025 de Wintercompetitie landelijk worden aangeboden. Op deze manier ontstaan meer speelmomenten en hebben spelers dus de mogelijkheid om het hele jaar door wedstrijden te spelen. 
 • Tijdens de Voorjaarscompetitie worden Gemengd Zondag (8 partijen) en Gemengd 17+ (5 partijen) samengevoegd waarbij de klasse bepaalt hoeveel wedstrijden er gespeeld worden.
  • Hoofdklasse t/m 3e klasse spelen 8 partijen 
  • 4e t/m 6e klasse (of evt. lager) spelen 5 partijen 
 • Op vrijdagavond wordt de 35+ categorie (Dames, Heren en Gemengd) landelijk toegevoegd.
 • De Dames Dubbel Dinsdag en Dames Dubbel Donderdag zijn teruggebracht naar een ochtend competitie.
 • In de provincie Friesland is de Dames Dubbel Dinsdag Middag weer terug ingevoerd.
 • In de provincie Noord-Brabant is de Dames Dubbel Donderdag Middag weer terug ingevoerd. 

Klik hier voor een compleet overzicht van alle wijzigingen in het aanbod van de Voorjaarcompetitie 2024.

Jeugd

 • Begin dit jaar is het Tenniskids programma vernieuwd met: Tenniskids TOF. In dit filmpje wordt uitgelegd wat het programma inhoudt. Nu steeds meer leraren en verenigingen werken met dit programma gaan we Tenniskids TOF in 2024 stapsgewijs gebruiken voor het indelen van wedstrijdjes, voor zowel competities als toernooien.
 • Er is een jaarrond wedstrijdaanbod voor de jeugd, want vanaf 2024/2025 wordt er landelijk een Wintercompetitie aangeboden voor Tenniskids Groen en junioren 11 t/m 14 jaar en 13 t/m 17 jaar. Voor Tenniskids Rood, Oranje en Groen is er al een Zomercompetitie tussen de Voorjaars- en de Najaarscompetitie.
 • Er wordt een landskampioenschap bij het voorjaar voor 13 t/m 17 jaar georganiseerd voor de hoofdklasse, daar wordt vanaf 2024 11 t/m 14 jaar toegevoegd.

We kijken uit naar sportieve gezellige competities volgend jaar!