Jeugd volley tennis

'We willen een zo vriendelijk mogelijk toernooi organiseren'

Als het aan toernooidirecteur Martin Arends ligt, kunnen de kinderen op het Tennis Europe 14-toernooi in Heerenveen ook gewoon kind zijn, met name als ze niet op de baan staan. “'We willen een zo vriendelijk mogelijk toernooi organiseren”, zegt de eigenaar van tennisschool Smashing.

Op de vier tapijtbanen van bowling- en sportcentrum Plan2 begint zaterdag de derde editie van het toernooi dat haar vuurdoop beleefde in het Groningse Haren en nu voor de tweede keer in Heerenveen plaatsvindt. “Zaterdag en zondag spelen we kwalificatie en op maandag begint dan het hoofdtoernooi. We beginnen al op zaterdag omdat we ook op zaterdag klaar willen zijn. Je hebt wel acht dagen nodig”, weet Arends, een ervaringsdeskundige wat betreft het organiseren van tennistoernooien. Junioren of senioren, ranglijst of open, nationaal of internationaal, individueel of voor (landen)teams; Arends heeft het allemaal voorbij zien komen in de circa twintig jaar dat hij nu toernooien organiseert (in het noorden van het land). “Er zijn eigenlijk geen dingen waar we nog door verrast worden, die we nog nooit hebben gezien”, aldus Arends, die steevast spreekt van 'we'. Hij heeft het dan over een team van vier, vijf mensen waarvan hij met twee man ook al weer acht, negen jaar samenwerkt. “Paul en Bauke, die veel jonger zijn dan ik”, lacht de 57-jarige Arends. “Er is een JRT bij LTV De Bontekoe in Leeuwarden, die doet Bauke altijd. De Wintercup doe ik bijvoorbeeld samen met Paul. En vorig jaar heb ik dit toernooi in Heerenveen ook samen met Paul gedaan.”

Het is de omgang met de kinderen waar Arends bij dit TE 14 categorie 3-toernooi het meeste naar uitkijkt. “Minder leuk is als er gedoe is op de baan. Maar dat ging vorig jaar goed. Toen is er nauwelijks een voorval geweest”, zegt Arends, die in de eerste editie wel wat te stellen had met al te bemoeizuchtige ouders en/of coaches. “Het is een opleidingstoernooi voor kinderen, maar soms verliezen ouders of een coach die realiteit wel eens uit het oog”, zei hij hier destijds over.

'Gewoon kinderen'

“Volgens mij kun je die kinderen ook beter meegeven dat ze zich in een klein circuit begeven en elkaar weliswaar op de baan bestrijden, maar geen vijanden zijn ofzo. Dat ze na de wedstrijd ook gewoon lekker een potje met elkaar kunnen pingpongen of poolen. We proberen een zo vriendelijk mogelijk toernooi te organiseren. Het zijn ook maar gewoon kinderen die heel goed tegen een bal kunnen slaan. Op de baan lijken ze soms verdacht volwassen, maar je ziet dat het ook gewoon kinderen zijn van dertien, veertien. Zo benaderen we ze dan ook. Ik vind dat ook één van de leukste dingen van dit toernooi, de omgang met de kinderen”, aldus Arends.

Golfbewegingen

De tennisondernemer is met zijn tennisschool Smashing intensief betrokken bij Tennisteam Het Noorden, het regionale selectieteam dat de grootste beloftes uit Noord-Nederland opleidt. De KNLTB verlengde afgelopen zomer het contract met Het Noorden als gecertificeerde tennisschool, die met Annelin Bakker (18) en Niels Visker (22) twee grote talenten voortbracht.

“Het gaat hartstikke goed. Wat je altijd ziet, is dat het met golfbewegingen gaat. De spoeling is even dun bij de onder 14, voor dit toernooi hebben we dus geen favorieten. Daarachter komt er wel weer wat aan, bij de onder 12.”

Wildcards Het Noorden

Net als vorig jaar krijgen Olivier Veeling en Jordi Veenema van Tennisteam Het Noorden een wildcard voor het hoofdschema. Bij de meisjes komt niemand van de noordelijke selectie in aanmerking voor zo'n ticket. Hannah Meijer, Florine Schipper en Nicci Mulder krijgen wel een wildcard voor het kwalificatietoernooi.

De plaatsingslijst in Heerenveen wordt aangevoerd door de Luxemburger Olaf Zielinski gevolgd door Wouter Richard van Hillegersberg (FOTO) en Pim de Graaf. Bij de meisjes is er eveneens een Luxemburgse lijstaanvoerder, Zoé-Cheyenne Heins. De Duitse Maja Zwaika en de Roemeense Karina Maria Macarie zijn respectievelijk als tweede en derde geplaatst.

Het Tennis Europe-toernooi in Heerenveen is het laatste internationale juniorentoernooi op Nederlandse bodem van dit kalenderjaar. Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.  

Van 16 tot en met 24 december zijn in De Rhijenhof, Den Haag, nog de NOJK, de Nationale Overdekte Junioren Kampioenschappen.