Antonia Stoyanov

Toernooizeges Antonia Stoyanov en James Pikkaart in Emmeloord

Op het ITF J60-toernooi in Emmeloord zijn alle prijzen, zowel bij de jongens als de meisjes, opgepikt door Nederlanders. James Pikkaart (17) en Antonia Stoyanov (14) veroverden de titel in het enkelspel.

De beloning voor een seizoen hard werken, of eigenlijk al meerdere jaren hard werken aan een tenniscarrière: zo moet de toernooizege in Emmeloord voor James Pikkaart voelen. Met zijn zeventien jaar is hij niet meer de jongste onder de junioren-tennissers, maar met een sterke intrinsieke motivatie werkt hij op de Amstelpark Tennis Academy in Amsterdam hard aan een tennistoekomst.

De droom om tennisprof te worden bestaat al sinds zusje Charlotte door de bond werd opgepikt als talent. Pas later werd ook James opgemerkt en sinds hij 2021 eindigde als nationale nummer één tot en met 16 jaar is die droom tastbaar geworden. Op zijn eigen website vertelt James dat hij 28 uur per week op de baan staat en dat hij daarnaast naar een LOOT-school gaat. Dat is een aan topsport gerelateerde middelbare school-opleiding. Net zoals veel andere talenten zoekt hij naar financiële steun om de tennisdroom te faciliteren.

Mijlpaal in juniorentijd

Dit seizoen wilde het in de ITF-juniorentoernooien nog niet zo vlotten met James. Hij won weliswaar de nodige partijen, maar uitschieters bleven uit. Zijn beste prestatie was het bereiken van de halve finales op een ITF J30-toernooi in Hilversum. Afgelopen week viel alles op zijn plaats. James tikte de ene na andere speler van de baan en stond in vijf duels geen set af. Sterker nog: in geen enkele set verloor hij meer dan vier games. In de finale rekende hij af met de vijftienjarige Duitse qualifier Patrick-Valentin Moise: 6-2, 6-1. Vijf overtuigende zeges dus die hebben geleid tot een (voorlopige) mijlpaal in zijn juniorentijd.

Oudere zus als voorbeeld

Het verhaal van zijn vrouwelijke evenknie in Emmeloord is heel anders, al heeft ook Antonia Stoyanov (14) een fanatiek tennissende zus. In haar geval gaat het om een zus die jaren ouder is en die dus duidelijk als lichtend voorbeeld dient. Zeker sinds Sofia (17) dit kalenderjaar haar eerste titels veroverde, in Den Haag en Hilversum, en een week geleden van Antonia won in de finale van een toernooi in Honfleur. Het werd daar 6-2, 6-3 voor de oudste van de zusjes Stoyanov, die daarmee haar derde titel veroverde in de J30-categorie. Dat is de eerste stap op de ladder van ITF-juniorentoernooien. 

Dat de potentie van Antonia nog groter is bewees de veertienjarige in augustus in het Bulgaarse Sofia, waar ze als qualifier de titel veroverde op een J60-toernooi. Een prestatie die ze nu in Emmeloord dus evenaart. Net als de winnaar bij de jongens stond ook Antonia de hele week geen set af, zelfs niet in de finale tegen Anna Petkovic: 6-4, 6-2. Voor Sofia viel het doek in de kwartfinales. Ze verloor met 6-3, 6-3 van Ida Wobker, die verstek liet gaan voor haar halve eindstrijd tegen Antonia. Met een walk-over bereikte Antonia dus de finale. 

Zussenstrijd in finale

In het meisjesdubbelspel pakten Sofia en Antonia samen de titel en dat is na Rotterdam, Hilversum en Honfleur hun vierde gezamenlijke dubbelspelzege. De finale in Emmeloord was speciaal omdat de zusjes Stoyanov tegenover twee andere zusjes stonden. Het werd 7-5, 7-5 tegen Benthe (18) en Fleur de Bresser (14).

Een dubbelslag voor James Pikkaart bleef uit, al kwam hij daarvoor maar één overwinning tekort. Met de Duitser Vincent Marsyko verloor hij de finale in het dubbelspel van de Nederlanders Niels van der Sijs en Ivar Vinke: 6-2, 6-2.

Tenniscentrum Emmeloord is de afgelopen jaren een mooie springplank gebleken voor spelers die de titel pakten op dit (indoor-)najaarstoernooi. Een springplank naar deelname aan junioren Grand Slams bijvoorbeeld. Dat geldt zowel voor de winnaar van vorig jaar, Mees Rottgering, als de winnaars van 2021, Isis Louise van den Broek en Abel Forger.  De huidige winnaars hopen in hun voetsporen te treden.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van het ITF J60-toernooi in Emmeloord.

Deze week komen de junioren in actie op een ITF J30-toernooi in Arnhem. Lees hier de voorbeschouwing. 

Afbeelding boven: Antonia Stoyanov in actie op Nederlandse bodem. Credit: Tennis Europe.