Finalisten enkelspel

Sportiviteit en emoties gaan hand in hand op Tennis Europe-toernooi Heerenveen

Toernooidirecteur Martin Arends kijkt met veel genoegen terug op een Tennis Europe 14-toernooi dat in een sportieve sfeer werd afgewerkt, maar waar de emoties zo nu en dan hoog opliepen. In tennis- en squashcentrum Plan 2 te Heerenveen grepen Nederlanders net naast de titel in het enkelspel.

“Blijkbaar zaten er dit jaar veel emoties in de hal.” Martin Arends zegt het met een knipoog en zonder waardeoordeel, maar het viel hem wel op. Een lach of een traan, enigszins gechargeerd, was nooit ver weg tijdens wedstrijden op het internationale juniorentoernooi waar met name spelers uit Nederland en omringende landen op af waren gekomen. Alsof de belangen voor dit jaar waren toegenomen, zo streden de tennistalenten voor ieder punt. Gelijk met de spanning in een wedstrijd liepen ook de emoties en het aantal verbale uitingen op. “Dat was eigenlijk de hele week zo. Dat was wel een verschil met vorig jaar. Veel lawaai op de baan, vonden wij. Er werd veel gekreund en veel gejuicht. Het was soms wel heel expressief. Maar niet onsportief hoor. Ik wil daar geen negatieve lading aan geven”, zegt Arends over het indoortoernooi dat door de ervaren en vakkundige organisatie in prima banen werd geleid.

Thialf

Die organisatie bestond naast Arends en collega Paul Klijnsma uit een arbitrageteam van vijf mensen. Hoofdscheidsrechter Jarmila Kováčová, ooit een topspeelster squash, en Joke Priester van de KNLTB waren er de hele week, op maandag en dinsdag was er een assistent en op vrijdag en zaterdag waren er twee stoelscheidsrechters voor de halve finales en finales. “We moeten niet vergeten dat zij hier veel tijd aan besteden, met name Jarmila en Joke”, stelt Arends. “Wat ik mooi vond om te horen, is dat zij het een heel leuk toernooi vonden. Dat gaven ze zelf aan. En vrijdagavond ging het arbitrageteam naar Thialf, naar het schaatsen kijken. Dat tekende de goede onderlinge sfeer.”

Dubbelspelzeges

Met overwinningen in het dubbelspel en twee finaleplaatsen in het enkelspel was het ook voor de Nederlandse tennissers een geslaagde week. Wouter Richard van Hillegersberg, als eerste geplaatst, kwam net tekort voor de titel. Nadat hij zonder setverlies de finale had bereikt, moest hij met 7-6 (5), 6-0 buigen voor de Duitser Julius Erdmann Jesnitzer. Die won in de halve eindstrijd al van de als tweede geplaatste Pim de Graaf met 6-3, 2-6, 6-2. De twee Nederlanders grepen met een 6-1, 6-3 zege over landgenoten Mats Jutte en Ivan van Ruiten wel de titel in het dubbelspel. Vorig jaar stonden Wouter en Pim in Heerenveen ook in de finale, maar toen waren Levi Veldhuis en Joris Clermonts te sterk.

Wildcardhouders Jordi Veenema en Oliver Veling van Tennisteam Het Noorden sneuvelden in de eerste ronde van het enkelspel.

De Duitse qualifier Megan Latifa verraste vriend en vijand door de titel te pakken bij de meisjes. Ze won in de halve finales van Annesien van Mierlo, met 7-6 (5), 6-3, en in de finale van Venna Land, met 7-5, 6-2. Venna had in de halve eindstrijd knap gewonnen van lijstaanvoerder Zoé-Cheyenne Heins uit Luxemburg met 6-2, 7-5.

Venna en Annesien 6-2, 6-1 veroverden samen de titel in het dubbelspel door in een Nederlandse finale af te rekenen met Zoey Rayer en Lilly van Dongen: 6-2, 6-1.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen.

Capaciteit

In 2024 keert het Tennis Europe-toernooi voor spelers tot en met veertien jaar terug en ook de vierde editie zal in het najaar plaatsvinden. Veel keuze daarin heeft de organisatie niet. Sterker nog: “dit is het enige moment waarop het kan. Door de afname van het aantal indoorbanen in Nederland, worden de overgebleven banen heel goed benut. We kunnen niet een andere periode van acht dagen vinden waarop de banen vrij zijn in Heerenveen”, aldus Arends, die vanwege de capaciteitsproblemen het toernooi na de eerste editie verhuisde van Haren (Groningen) naar Heerenveen.

Afbeelding boven: Finalisten enkelspel meisjes en jongens, vlnr Venna Land, Megan Latifa, Wouter Richard van Hillegersberg en Julius Erdmann Jesnitzer.

Finalisten meisjesdubbelspel (Zoey Rayer, Lilly van Dongen, Annesien van Mierlo en Venna Land) en winnaars jongensdubbelspel (Pim de Graaf en Wouter Richard van Hillegersberg).