JamesPikkaart

Nederlandse favorieten pakken titel in Arnhem

James Pikkaart heeft de smaak te pakken. De zeventienjarige Nederlander won in Arnhem voor de tweede week op rij een ITF-juniorentoernooi. Fleur de Bresser was de beste bij de meisjes.

In Tennishal Molenbeke te Arnhem stonden de spelers die op papier favoriet waren in het enkelspel uiteindelijk met de trofee in handen. Pikkaart deed dat net als een week eerder in Emmeloord enorm overtuigend. Op het ITF J60-toernooi in de polder won hij vijf duels op rij zonder setverlies. In Arnhem stond hij alleen in de halve eindstrijd tegen Elijah Sanogo uit Frankrijk een set af: 6-2, 2-6, 6-3. In de overige acht sets verloor hij niet één keer meer dan vier games. Landgenoot Yanik Maarsen kon het hem in de finale ook niet lastig maken: 6-3, 6-1.

Zo mooi als in Emmeloord werd het niet helemaal voor Pikkaart, want een dubbelslag bleef ditmaal uit. Met Rein Koenders verloor hij in de tweede ronde van het jongensdubbelspel van Sammy Guinau en Ties de Regt: 7-6 (1), 3-6, 10-8. Koenders liet voor eigen publiek –hij traint bij de pro academy van het organiserende House of Tennis- zien waartoe hij in staat is. De zeventienjarige Nederlander won net als een week eerder drie duels alvorens hij in halve finales boog voor landgenoot Yanik Maarsen: 7-6 (0), 7-5.

Het jongensdubbelspel werd een prooi voor Jip Langerhuizen en Maas Schotanus. Het Nederlandse koppel won in de finale van de Britten Nicolas Fisk en Daniel Franco-Key: 6-0, 6-1.

Derde titel

In het meisjestoernooi maakte Fleur de Bresser haar status als nummer één van de plaatsingslijst volledig waar. Haar derde enkelspeltitel op de ITF-tour, en derde van 2023, kwam tot stand zonder setverlies. Fleur won in de halve finales met 6-3, 6-3 van Charlotte Pikkaart en in de finale met 7-5, 6-1 van de Duitse Elena Thiel.

Ontwikkeling

Haar eerste twee titels veroverde Fleur in september op Mauritius, een Afrikaanse eiland ten oosten van Madagascar. De ontwikkeling die de pas veertienjarige speelster dit jaar doormaakt, is indrukwekkend. Ze begon dit jaar voornamelijk op de Tennis Europe-tour onder leeftijdgenoten, maar maakte gaandeweg het seizoen steeds vaker de stap naar de ITF-juniorentoernooien (-18 jaar). Waar Fleur in de Tennis Europe-toernooien een enorme zegereeks in het dubbelspel neerzette met leeftijdsgenote Nouk Kleinenberg, trad zij in Arnhem aan met zus Benthe (18) aan haar zijde. De zusjes De Bresser verloren de finale van de Nederlands/Tsjechische combinatie Floortje Chrisstoffels/Nikol Janickovicova met 6-4, 1-6, 10-8.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen.

Kalender

De ITF J30 in Arnhem was het laatste ITF-juniorentoernooi van dit kalenderjaar op Nederlandse bodem. Dit zijn internationale toernooien voor spelers tot en met achttien jaar. Deze week is in Heerenveen nog een Tennis Europe-toernooi voor spelers tot en met veertien jaar.

Afbeelding boven: James Pikkaart met de trofee.

Finalisten van het meisjesenkelspel (Elena Thiel en Fleur de Bresser) en jongensenkelspel (Yanik Maarsen en James Pikkaart). 

Winnaars jongensdubbelspel (Jip Langerhuizen en Maas Schotanus) en meisjesdubbelspel (Floortje Chrisstoffels en Nikol Janickovicova). 

Foto's gemaakt door Dewi Dijkman.