NOJK 2022

Door blessureleed gestopte Dijkman wil 'iets neerzetten' met ITF J30 Arnhem

Dewi Dijkman weet hoe het is om als talentvolle junior aan een toekomst als tennisprof te werken en gebruikt die ervaring in haar rol als toernooidirecteur van het (House of Tennis) ITF J30-toernooi in Arnhem, dat nieuw is op de tenniskalender.

De inmiddels 25-jarige Dijkman was nog niet klaar met tennis, toen ze in Mexico door haar enkel ging en na twee operaties en een lange revalidatie noodgedwongen een punt zette achter haar tenniscarrière. Door chronische enkelklachten zat tennis op een hoog niveau er niet meer in en dat deed pijn bij de Utrechtse, die er op dat moment al heel wat jaren op de ITF-tour (eerst junioren en daarna senioren) had opzitten.

Toernooien zoals die in Arnhem, met J30 de laagste in rang van de ITF Junior-toernooien, heeft ze tussen pakweg 2012 en 2015 veelvuldig gespeeld. Al was het toernooiaanbod niet zo groot als nu. “Je moet heel veel wedstrijden spelen. Elk toernooi in Nederland moet je daarvoor aangrijpen. Je kunt heel veel trainen, maar in de wedstrijden moet je het doen en moet je ervaring opdoen. Je leert met spanning en met tegenslagen om te gaan. En je kunt veel leren van het spelen tegen buitenlanders met een andere stijl”, weet Dijkman, die het belang van een ruim toernooiaanbod op vaderlandse bodem onderstreept. “Financieel is het niet gemakkelijk en dan is het fijn als je in Nederland kunt spelen en niet ver hoeft te reizen”, aldus Dijkman, die al met een studie was begonnen toen ze haar tennisambities definitief moest laten varen. Ze is nu bijna afgestudeerd aan de Johan Cruijff Academy, waar ze de opleiding commerciële economie volgt, richting: sportmarketing. Ik geef ook nog tennis- en padelles, maar dat zal steeds minder worden omdat ik een carrière ambieer in marketing. Over drie weken studeer ik af. Ik schrijf nu mijn scriptie voor House of Tennis. Dat gaat over het opzetten van tennis- en padelreizen.”

Van voorjaar naar najaar

Dijkman kende de trainers (van haar eigen juniorentijd) en de eigenaar van House of Tennis en is er naar eigen zeggen zo ingerold, aanvankelijk als tennis- en padeltrainer bij één van de achttien verenigingen waar de Gelderse organisatie actief is. Na een samengaan met SportSkills bestaat die organisatie uit een recreatief gedeelte, voor achttien tennisverenigingen, een junior academy en een pro academy. Sinds eind februari werkt Dijkman als manager marketing bij House of Tennis, dat meer kansen wil creëren voor de talenten van de pro academy en zich daarom meldde bij de KNLTB als organisator van een ITF-juniorentoernooi. Dit zou in het voorjaar van 2021 al gebeuren, ware het niet dat corona daar een streep doorzette. Nu is het toernooi terug, maar dan in het najaar. "We willen dit al langere tijd en we willen ook echt iets neerzetten. Dit is niet een eenmalig iets", verzekert Dijkman.

Aan het begin van dit jaar is Dijkman binnen House of Tennis benaderd voor de rol van toernooidirecteur. “Omdat ik weet hoe de ITF werkt als speler”, verklaart Dijkman, die uitkijkt naar een hernieuwde kennismaking met toernooitennis op juniorenniveau, maar dan vanaf de zijlijn. “Ik ben heel benieuwd naar het niveau van de spelers. Naar hoe ze spelen en hoe ze op de baan staan. Natuurlijk ben ik ook heel benieuwd naar hoe onze eigen talenten het doen.”

Talenten House of Tennis

Met eigen talenten doelt Dijkman op de spelers van de pro academy van House of Tennis. Teun Mantel, Rein Koenders en Bryan Heuwekemeijer staan bij de jongens in het hoofdschema en bij de meisjes geldt dat voor Senna van den Heuvel, Mia Woo en Quirine van Zonneveld. Koenders doet het deze week goed op het ITF J60-toernooi in Emmeloord, waar hij in de halve finales staat.

Aftellen tot zondag

In Arnhem voert de veertienjarige Fleur de Bresser de plaatsingslijst aan, gevolgd door haar achttienjarige zus Benthe en Charlotte Pikkaart. Haar broer James Pikkaart is als eerste geplaatst bij de jongens.

Dijkman: “Alles staat goed, is gereed. We zijn de dagen aan het aftellen tot zondag de kwalificatie begint. We spelen op acht banen en kunnen dus grote schema's maken en veel Nederlanders een kans geven. Dat is mooi, want dat is waar je het uiteindelijk voor doet: talentvolle landgenoten meer kansen geven om op internationaal niveau te spelen.”

Klik hier voor meer informatie van de ITF J30 House of Tennis Arnhem en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen. De wedstrijden worden gespeeld op de Plexicushion Prestige-banen van tennishal Molenbeke.