Tennis Sisters14 landscape

Chronisch zieke Ilse: ‘Als ik tennis, denk ik alleen maar aan die bal’

Wie een gesprek met Ilse Keuning aanknoopt zal direct zin krijgen om te tennissen. De 18-jarige VWO-er is gek van het spelletje en dat laat ze zien op haar succesvolle Instagramaccount tennis_sisters_. Bovendien is het slaan tegen de gele bal voor haar een uitlaatklep. Het brengt haar gedachten even af van de uitdagingen die de ziekte endometriose haar elke dag voor de voeten gooit.

Tennis is voor Keuning bijna een levensstijl geworden. Door haar ziekte ervaart ze elke dag pijn. Dit varieert van schouder-, rug-, of buikpijn die kan uitstralen naar haar heupen en benen. De ontstekingen zorgen er ook voor dat de speelster van ATC Swifterbant vaak moe is. Bij de pakken neerzitten is er echter niet bij voor de scholiere, die volgend jaar gezondheidswetenschappen aan de universiteit wil gaan studeren.

‘Tennis maakt me blij en het is een uitlaatklep voor me. Als ik op de baan sta dan ben ik rustig in mijn hoofd. Door mijn ziekte kan ik niet altijd hele dagen naar school en feestjes moet ik noodgedwongen ook aan mij voorbij laten gaan. Tennis is het enige dat ik echt heel leuk vind. Wanneer ik speel dan denk ik alleen maar aan het slaan van die bal. Zelfs als ik ziek ben wil ik tennissen, al is het maar een half uurtje. Als ik mij niet goed voel dan zeg ik toch tegen mijzelf: “Kom uit bed of van de bank af en ga spelen.”’

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Vijf jaar geleden kwam Keuning door schooltennis en haar jongere zusje in aanraking met tennis. Ze was meteen verkocht en verruilde de turnzaal voor de tennisbaan. Sinds drie jaar is het haar passie. Samen met haar zusje richtte ze een Instagramaccount op en filmt ze zichzelf dagelijks.

‘Mijn zusje Nynke kwam met het idee om onze gezamenlijke tennisactiviteiten op Instagram te delen. Tijdens corona deden we bijvoorbeeld elke dag een challenge in de tuin of in het huis. Het leverde veel volgers, maar ook vrienden op die we via Instagram ook fysiek hebben ontmoet. Het account is een soort dagboek waarbij we anderen ook willen inspireren om te tennissen.’

Anderhalf jaar geleden kreeg Keuning de diagnose endometriose (= een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op het slijmvlies in de baarmoeder buiten de baarmoeder wordt aangetroffen, waar het een chronische ontstekingsreactie veroorzaakt die kan resulteren in littekenweefsel.). De ziekte treft ongeveer een op de tien vrouwen in Nederland, maar over de oorzaken en bestrijding is nog niet veel bekend. ‘In het begin vond ik het wel lastig om openlijk over mijn ziekte te praten, maar als ik anderen kan helpen door mijn verhaal te vertellen, doe ik dat. Mijn advies is om altijd op zoek te gaan naar antwoorden. Geef in ieder geval nooit op en blijf positief.’

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Haar social media gebruikt ze ook om lotgenoten met endometriose of mensen met andere fysieke uitdagingen te inspireren. ‘De boodschap die ik wil uitdragen is dat je ondanks een ziekte niet aan huis hoeft te zijn gekluisterd. Er zijn namelijk altijd dingen die je wel kunt doen. De uitdaging is misschien groter en het is niet altijd gemakkelijk, maar door bepaalde aanpassingen kan het vaak wel. Natuurlijk zijn er ook dagen dat het even niet lukt, want pijn is nu eenmaal lastig en vermoeiend. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat ik niet altijd voldoende energie heb. De avond kan anders zijn dan de middag. Die onzekerheid is lastig en het vergt iets van je aanpassingsvermogen. Ik geloof echter dat je nooit moet opgeven. Ook als ik een slechte dag heb met veel pijn houd ik mij voor dat er snel weer een betere dag komt.’

Door haar ziekte heeft de KNLTB Jeugdambassadrice een sterke mentaliteit ontwikkeld. ‘Ik geef nooit op. Zelfs als ik ver achtersta heb ik het geloof dat ik kan winnen. Ik knok voor elk punt en denk nooit te ver vooruit. Ik hou van spanning, maar tijdens de wedstrijd geniet ik ook van andere dingen. Want ik ben blij en dankbaar dat ik de partij überhaupt speel. Winst of verlies maakt dan niet uit. Het resultaat is niet het belangrijkste. Dat maakt me mentaal sterk en ik omarm de spannende momenten in de wedstrijd. Simona Halep is mijn voorbeeld. Zij is echt een vechter op de baan.’

Plezier maken staat voor Keuning voorop, maar dat betekent niet dat ze verder geen ambities heeft. ‘Elke keer als ik de baan op stap heb ik het plan om beter te worden. Natuurlijk wil ik uiteindelijk een zo goed mogelijke tennisster zijn, maar dat is mede-afhankelijk van mijn ziekte. Ik wil vooral veel plezier beleven aan de sport.’

De banen van ATC Swifterbant zijn na afloop van dit interview verlaten. De zon schijnt en Keuning wil per se even tennissen. Gelukkig is daar de oefenmuur als gewillige sparringpartner, terwijl haar hond de bal probeert te onderscheppen. Een glimlach verschijnt op haar gezicht. Haar missie is weer geslaagd.

Volg Ilse Keuning via haar Instagramaccount tennis_sisters_ en blijf op de hoogte van haar levenspad en tennisreis.